eur:
395.29
usd:
364.57
bux:
65601.48
2024. március 19. kedd Bánk, József
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Rendőrök és tűzoltók egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án. A rendőrség megerősítette, hogy lövöldözés történt, de részleteket egyelőre nem közölt. A Kronen Zeitung szerint egy őrszolgálatot ellátó rendőr életveszélyesen megsebesült. A tettes szökésben van.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Terrortámadás Bécsben: mindenki maradjon otthon!

Hétfőn este nyolc órakor a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén kezdődött az elhúzódó támadás, hat helyszínen volt lövöldözés. Kedd reggel újabb sajtótájékoztatón számoltak be a fejleményekről. Időközben tovább nőtt a civil áldozatok száma.

Az erősen felfegyverkezett merénylők hat helyszínen – Salzgries, Morzinplatz, Seitenstättengasse, Fleischmarkt (a húspiac), Bauernmarkt (a gazdapiac), Graben (a központi sétálóutca) – sokakat meglőttek. A pontos indítékuk még nem ismert, a hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket. A helyi bárok vendégeire lőttek – sokan voltak a szórakozóhelyeken, mert Ausztriában hétfő éjfélkor léptek életbe az újabb szigorítások, amelyek szerint egy hónapra bezártak a vendéglátóhelyek, és sokan még ki akarták használni a lehetőséget egy utolsó italra vagy vacsorára.

A hétfő esti hírekben már megerősítették, hogy az egyik fegyverest lelőtték, és rajta kívül még két civil áldozatról lehetett tudni. Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajtótájékoztatóján három civil áldozatról számolt be, de néhány óra múlva ismertté vált, hogy még egy járókelő, egy nő is belehalt a sérüléseibe.

A belügyminiszter kedd reggel elmondta,

egyelőre nem tudják, hol lehet a többi támadó,

ugyanis az eset jellegéből adódóan nem lehet kizárni, hogy a fegyveresnek nem voltak társai. Ezért legalább még egy elkövető lehet.

Mindenesetre nagy erőkkel zajlik a nyomozás. Éjszaka berobbantották és átkutatták a lelőtt elkövető lakását, számos más házkutatást tartottak, a rendőrök keresik a tettestársakat, és a belvárosi részeket katonák ellenőrzik jelenleg - tudósított a Heute. A Kronen Zeitung azt írta, több embert letartóztattak.

Bécs rendőrfőnöke, Gerhard Pürstl elmondta: a támadássorozat este nyolckor kezdődött és az egyik fegyverest 9 perccel ezután már "semlegesítették".

Eddig mintegy 20 000 videófelvételt azonosítottak bizonyítékként,

ezeket egy 35 fős nyomozócsoport vizsgálja, a 20 százalékukat nézték meg eddig. Azt kérték, hogy akinek ilyen videója van, ne tegye közzé a közösségi médiában, hanem juttassa el a hatóságoknak.

  • Az áldozatok közül kettő férfi és egy nő. Tizenöten (a sajtó szerint tizenheten) megsérültek, hatan - köztük egy rendőr is - súlyosan. Három könnyebb sérültet már hazaengedtek a kórházakból. A 28 éves rendőr állapota stabil, egy bécsi kórház intenzív osztályán ápolják.
  • A lelőtt elkövető egy radikalizálódott személy, aki az Iszlám Állam híve volt.
  • Egyebek között gépkarabélyt használt, de a hírekkel ellentétben nem volt rajta robbanóöv, csak annak utánzata.
  • Egy hét rendőrből álló egység lőtte le az 1. kerületi Ruprechtskirche-nél, a holtteste még mindig ott van, zajlik a igazságügyi vizsgálat.
  • Ezer rendőrt vetettek be Bécsben az esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására.
  • Az első kerületben nem járnak a tömegközlekedés járművei: a metró nem áll meg az érintett állomásokon, a villamosok rövidebb vonalon közlekednek, ahogy a buszok is rövidebb vagy terelt vonalon.
  • Megszigorították a határellenőrzést.

Még munka vagy más indok miatt se hagyák el lehetőleg az emberek az otthonaikat - kérte Karl Nehammer, és ha mégis menniük kell, igyekezzenek elkerülni a belvárost. A gyerekeknek nem kell iskolába menniük Bécsben.

Szemtanúk szerint több férfi puskákkal és pisztolyokkal nyitott tüzet járókelőkre és bárok vendégeire a bécsi belvárosban. Véletlenszerűen lőttek.

A belügyminiszter hozzátette: ez a legsúlyosabb merénylet évtizedek óta Bécsben. "Ez kísérlet demokratikus társadalmunk meggyengítésére vagy szétszakítására" - mondta a Heute tudósítása szerint.

A különleges erők nagy létszámban dolgoznak az ügyön, de erről további részleteket taktikai okokból nem árultak el.

Sebastian Kurz osztrák kancellár éjszakai televíziós beszédében a merényletet "förtelmes terrortámadásnak" nevezte. Azt ígérte, hogy keményen fellépnek az elkövetők ellen és közölte, hogy a katonaságot is bevetik. Megköszönte a biztonsági szolgálatok és a mentők munkáját, kifejezte részvétét az áldozatok családtagjainak. "Soha nem fogjuk engedni, hogy terrorizmussal megfélemlítsenek bennünket, és minden erőnkkel harcolni fogunk ellenük" - jelentette ki.

Kedd reggel egy külön minisztertanácsi videókonferenciát tartanak, amely után a kancellár ismét megszólal majd. Délre Sebastian Kurz a belügyminiszterrel, Werner Kogler alkancellárral, Michael Ludwig bécsi polgármesterrel és a parlamenti pártok vezetőivel tanácskozik, majd koszorút helyeznek el a támadás helyszínén az áldozatok emlékére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×