INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

munkanélküliség

koronavírus-járvány

nagy-britannia

Védőmaszkot viselő nő halad el az Argos kiskereskedelmi vállalat bezárt üzlete előtt London belvárosában 2020. augusztus 12-én. A brit statisztikai hivatal (ONS) közlése szerint rekordmértékben csökkent a brit hazai össztermék (GDP) a második negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus okozta járvány közvetlen gazdasági hatásaként.

A durvuló brit munkanélküliség főleg a fiatalokat sújtja

A parlamenti képviselők nagy fizetésemelést kapnak, miközben sorra bocsátják el az embereket. Egyes brit városokban bezáratják az éttermeket, edzőtermeket.

Három éve nem látott szintre ugrott a brit munkanélküliség a koronavírus hatására. Március óta több százezren veszítették el munkájukat a karantén miatt. Előrejelzések szerint a következő hónapokban az újabb szigorítások miatt további félmillió állás szűnhet meg.

4 és fél százalékra ugrott a brit munkanélküliség,

ami bizonyosan a koronavírus-járványnak és azt kísérő karanténnak köszönhető. A brit statisztikai hivatal adatai szerint a tavalyi év hasonló időszakában még csak 4,1 százalék volt az állástalanok aránya.

A hivatal egyik vezető statisztikusa, Jonathan Athow „meredek emelkedésnek” nevezte, hogy március óta megugrott a munkát keresők száma.

„A pandémia kezdete óta félmillióval kevesebben vannak alkalmazásban,

a helyzet különösen a fiatalokat sújtja.

300 ezer állástalan a 16-24 év közötti korosztályból kerül ki, ami aránytalanul sok” – mondta a BBC-nek.

Sokan élték át a hasonló forgatókönyvet: a karantén idején először kényszerszabadságra küldték őket, akkor a kormánytámogatásnak köszönhetően még megkapták fizetésük nagy részét. Utána viszont felmondtak nekik.

A munkanélküliek számára nehézség, hogy az otthonról végzett, online munka terjedésével immár az egész ország álláskeresőivel versenyeznek.

Novemberben véget ér a jelenlegi állásmegőrző kormányprogram és egy kevésbé bőkezű támogatás váltja fel azt. Emiatt a szakértők további munkahelyek megszűnésére számítanak. A Citibank elemzése szerint

jövőre közel megduplázódhat, 8,5 százalékra kúszhat fel a munkanélküliség,

amire legutóbb a 90-s évek elején volt példa.

Közben a BBC idézett egy munkaadót, aki úgy tűnik, alaposan feladta a leckét az álláskeresőknek: „Azt akarom, hogy elbűvöljön a levelük. Látni akarom az odafigyelést, alaposságot és azt a kreativitást, amit mindennap elvárok majd tőlük” – mondta Holly Tucker, egy online kereskedő cég alapítója. Tucker szerint egy kézzel írt levél vagy ötletes tervezésű önéletrajz jó első lépés. „Ha videoszerkesztő vagy, küldj videós önéletrajzot. Szövegíró vagy? Légy bátor, írd át és tedd jobbá, ami az oldalunkon van” – adott tippeket.

Mindeközben kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a járványnak és a karanténoknak demoralizáló hatása van az emberek mentális egészségére.

Az sem fog lelkesedést kiváltani sokakban, hogy a jelenlegi helyzetben

3330 fontos havi fizetésemelést kapnak a gyakran otthonról dolgozó brit parlamenti képviselők, akik így már jóval többet keresnek az átlagnál: évi 82 ezer fontot.

A Cineworld mozihálózat közben hatezer dolgozótól válik meg, mivel a téli időszakra bezárja termeit. A cég közölte: reméli, hogy tavasszal vissza tudja venni az embereket.

Tovább csökkentheti a munkahelyek számát a Johnson-kormány által a héten bejelentett újabb szigorítás:

egyes észak-angliai városokban bezáratják a vendéglátóhelyek egy részét és az edzőtermeket is.

Hirtelen szürreálisan távolinak tűnnek az augusztusi szép idők, amikor a kormány éttermeknek nyújtott dotációja nyomán elárasztották a vendégek a brit éttermeket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Alastair Grant

Kapcsolódó hang

Durván megugrott a brit munkanélküliség
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018