eur:
393.52
usd:
368.35
bux:
66064.86
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Kétségbeesetten keresik a kiskaput a brit pubtulajdonosok

A négyszeresére ugrott fertőzések miatt háromszintű rendszert vezetett be a brit kormány a Covid-19 hullámok kezelésére. Johnson miniszterelnök bejelentette: Anglia egyes részein bezárnak a kocsmák, sportközpontok és fogadóirodák. Mindez haragot szült: sokan féltik az állásukat.

Zöld, sárga, piros – azaz közepes, magas és nagyon magas Covid-19 veszély. Ezekkel a színekkel jelzik a brit hatóságok, hogy az egyes városokban és vidékeken milyen szigorral kell fellépni a koronavírus megfékezésére.

„Fel kell lépnünk, hogy életeket mentsünk”

– mondta a parlamentben Boris Johnson miniszterelnök, hozzátéve: megérti azokat, aki dühösen a szabadságuk korlátozása miatt. „Ha hagyjuk, hogy elszabaduljon a vírus, akkor a helyzet sötét matematikája miatt nem csak elviselhetetlen halálozási aránnyal szembesülünk, de olyan terhelés alá kerül az egészségügyi szolgálat, hogy az orvosok és nővérek nem tudnak majd más betegekre figyelni” – mondta Johnson, aki a tévében is ismertette az új intézkedéseket.

Egyelőre Liverpool és környéke kapott piros besorolást, ahol sok vendéglátó és szórakozóhelynek be kell zárnia.

A Beatles és a Premier Liga bajnokcsapatának szülővárosából ez volt az üzenet: „nem fogjuk túlélni”. A vészharangot a helyi pubok kongatják, amelyek szerint, ha most bezáratják őket, akkor már nem lesz miből kinyitni.

Liverpoolban napi 600 új fertőzött jut 100 ezer lakosra és a kórházak hamarosan nem bírhatják a terhelést. A helyi önkormányzati vezetők elfogadják a szigorításokat, de azt mondják: a londoni székhelyű kormánynak segítenie kell életben tartani a helyi vendéglátóipart, mert még a pénzügyminiszter által bejelentett új munkahelyvédő támogatás sem elegendő.

Rishi Sunak közölte, hogy havi 2100 fontos plafonig az állam folyósítja a dolgozók bérének maximum kétharmadát.

Az egyik liverpooli pub tulajdonosa elmondta, hogy az este tíz órai kötelező zárás miatt 70 százalékkal esett a jövedelme, nem tudja kifizetni a dolgozóit, és az emberek majd illegális otthoni partikon fogyasztanak alkoholt, úgy hogy nem lesz távolságtartás.

Anglia más részein egyelőre úgy tűnik, az éttermek megússzák a szigorítást. A pubok tulajdonosai ezért azon gondolkoznak, hogyan tudnák átminősíttetni magukat. Ez egyik ötlet, hogy Cornish Pastyt, tésztából készült, hússal vagy zöldséggel töltött táskát kezdenek el árusítani ebéd- és vacsoraidőben. Ebben az estben ugyanis nyitva maradhatnak és az étellel együtt szolgálhatnak fel alkoholt.

A brit kormány előírása azonban az, hogy kiadós ételadagot kell biztosítani, olyat, amilyet ebédre vagy vacsorára fogyaszt az ember.

Robert Jenrick lakásügyi miniszter az LBC rádiónak nyilatkozva elismerte: ha a húsos vagy a zöldséges táskát hasábburgonyával és salátával szolgálják fel, akkor már kiadósnak számít az adag.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Gyengülget a forint, a dollár egyre erősebb

Gyengülget a forint, a dollár egyre erősebb

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×