eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Csinos pályakezdő-bérkiegészítést vezethet be a pozsonyi kormány

2004-ben volt legutóbb annyi munkanélküli északi szomszédunknál, mint most. A növekedés a korábbi évek adataival összevetve is szembetűnő. A szlovák munkaügyi miniszter mégis bizakodó, mert a koronavírus-járvány okozta krízis kirobbanása óta augusztusban először csökkent a munkanélküliség.

Augusztusban 7,6 százalékra csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Szlovákiában. Az előző hónappal összehasonlítva ez 0,05 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor ez a szám 2,63 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az előző hónapban is emelkedett azok száma, akiknek munkanélküli segélyt folyósított a Szociális Biztosító – tájékoztatott Peter Višváder, a biztosító kommunikációs igazgatója. Hozzátette, 16 éve, 2004 közepe óta nem folyósítottak ennyi embernek munkanélküli segélyt Szlovákiában.

2019 augusztusában több mint 11 ezer munkanélküli talált magának állást. Most, egy évvel később a koronavírus-járvány megfékezése miatt bevezetett intézkedések ellenére is ez a szám több mint 14 ezer. Milan Krajniak munka-, szociális és családügyi miniszter szerint a bevezetett intézkedések hatékonynak bizonyultak.

„Öt hónap leforgása alatt sikerült visszájára fordítanunk azt a trendet, amelyet a koronavírus-járvány okozta krízis idézett elő” – mondta a tárcavezető.

Krajniak ugyanakkor hozzátette, várható, hogy szeptemberben ismét megnő a munkanélküliek száma, hiszen rengeteg középiskolás végzős gyarapítja a sort. Jelenleg a középiskolai végzettségű fiataloknak nyújtott támogatási rendszerek megvalósításán dolgoznak a szakemberek.

A tárca ennek kezelésére több intézkedést is előkészített. Ezek közül az egyik

egy 3000-től 5600 euróig terjedő hozzájárulás, amellyel a fiatal vállalkozókat támogatnák,

a másik pedig az úgynevezett újrakezdés a fiataloknak nevű csomag.

„Ha egy fiatal munkát talál magának, a következő évben 122 eurót fizetünk hozzá a béréhez, hogy a kevésbé keresett foglalkozások is vonzók legyenek a végzősök számára” – magyarázta Krajniak.

Viliam Páleník, a Foglalkoztatáspolitikai Intézet elnöke arra figyelmeztetett, hogy a végzősök mellett problémát jelenthetnek azok a fiatalok is, akik csupán általános iskolát végeztek és szegregált közösségből származnak. Szerinte meg kellene szüntetni a közmunkaprogramot, mivel az nem kellőképpen hatékony. Helyette pedig a társadalmi vállalkozások létrehozását kellene támogatni, hogy a hátrányos anyagi, ill. családi háttérből érkező fiatalok is megtalálják helyüket a munkaerőpiacon. Szlovákia célja a következő tíz évben, hogy az európai uniós átlag szintjére emelje az alulképzett munkaerő foglalkoztatottságát a munkaerőpiacon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×