INFORÁDIÓ
2022. május 23. hétfő
Dezső

szlovákia

bértámogatás

fiatal

Csinos pályakezdő-bérkiegészítést vezethet be a pozsonyi kormány

Csinos pályakezdő-bérkiegészítést vezethet be a pozsonyi kormány

2004-ben volt legutóbb annyi munkanélküli északi szomszédunknál, mint most. A növekedés a korábbi évek adataival összevetve is szembetűnő. A szlovák munkaügyi miniszter mégis bizakodó, mert a koronavírus-járvány okozta krízis kirobbanása óta augusztusban először csökkent a munkanélküliség.

Augusztusban 7,6 százalékra csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Szlovákiában. Az előző hónappal összehasonlítva ez 0,05 százalékos csökkenést jelent, ugyanakkor ez a szám 2,63 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az előző hónapban is emelkedett azok száma, akiknek munkanélküli segélyt folyósított a Szociális Biztosító – tájékoztatott Peter Višváder, a biztosító kommunikációs igazgatója. Hozzátette, 16 éve, 2004 közepe óta nem folyósítottak ennyi embernek munkanélküli segélyt Szlovákiában.

2019 augusztusában több mint 11 ezer munkanélküli talált magának állást. Most, egy évvel később a koronavírus-járvány megfékezése miatt bevezetett intézkedések ellenére is ez a szám több mint 14 ezer. Milan Krajniak munka-, szociális és családügyi miniszter szerint a bevezetett intézkedések hatékonynak bizonyultak.

„Öt hónap leforgása alatt sikerült visszájára fordítanunk azt a trendet, amelyet a koronavírus-járvány okozta krízis idézett elő” – mondta a tárcavezető.

Krajniak ugyanakkor hozzátette, várható, hogy szeptemberben ismét megnő a munkanélküliek száma, hiszen rengeteg középiskolás végzős gyarapítja a sort. Jelenleg a középiskolai végzettségű fiataloknak nyújtott támogatási rendszerek megvalósításán dolgoznak a szakemberek.

A tárca ennek kezelésére több intézkedést is előkészített. Ezek közül az egyik

egy 3000-től 5600 euróig terjedő hozzájárulás, amellyel a fiatal vállalkozókat támogatnák,

a másik pedig az úgynevezett újrakezdés a fiataloknak nevű csomag.

„Ha egy fiatal munkát talál magának, a következő évben 122 eurót fizetünk hozzá a béréhez, hogy a kevésbé keresett foglalkozások is vonzók legyenek a végzősök számára” – magyarázta Krajniak.

Viliam Páleník, a Foglalkoztatáspolitikai Intézet elnöke arra figyelmeztetett, hogy a végzősök mellett problémát jelenthetnek azok a fiatalok is, akik csupán általános iskolát végeztek és szegregált közösségből származnak. Szerinte meg kellene szüntetni a közmunkaprogramot, mivel az nem kellőképpen hatékony. Helyette pedig a társadalmi vállalkozások létrehozását kellene támogatni, hogy a hátrányos anyagi, ill. családi háttérből érkező fiatalok is megtalálják helyüket a munkaerőpiacon. Szlovákia célja a következő tíz évben, hogy az európai uniós átlag szintjére emelje az alulképzett munkaerő foglalkoztatottságát a munkaerőpiacon.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Állami támogatást kaphatnak Szlovákiában a fiatal munkavállalók
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018