eur:
392.89
usd:
366.59
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőmaszkos pincér egy londoni étteremben 2020. szeptember 22-én. A koronavírus ismét gyorsuló ütemű terjedésének megfékezése érdekében Boris Johnson brit miniszterelnök részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be. Az angliai vendéglátóhelyek szeptember 24-től csak 22 óráig tarthatnak nyitva, emellett az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lesz, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Akár hat hónapig is tarthatnak a brit Covid-szigorítások

A szigorítások között szerepel a nyitvatartás korlátozása a vendéglátóhelyeken és az otthoni munka újbóli bátorítása. Boris Johnson miniszterelnök szerint azért emelkedik a fertőzöttek száma, mert az emberek nem tartották be a szabályokat.

A nemzethez szóló televíziós beszédben jelentette be a COVID-19 járvány ellen hozott új és furcsának is nevezhető intézkedéseket a brit miniszterelnök. Boris Johnson arról beszélt, hogy lelkileg vonakodik korlátozni az emberek szabadságjogait, “de ha nem lépünk fel, akkor később, amikor halmozódni kezdenek a halálesetek még keményebb lépésekre lesz szükség”.

Az új - és várhatóan fél évig érvényben maradó - szabályozást azzal indokolta, hogy - bár az emberek többsége szabálykövető volt - túl sok volt az olyan eset, amikor mások megsértették az előírásokat.

“Fenntartjuk a jogot, hogy nagyobb tűzerőt vessünk be, még nagyobb korlátozásokkal” - mondta televíziós beszéde előtt a parlamentben a miniszterelnök.

A brit kormány országos rendelkezései nyomán:

  • az éttermek, pubok és más vendéglátóhelyek ugyan nyitva maradhatnak, de este 10-kor be kell zárniuk.
  • A pubokban és bárokban csak asztali kiszolgálás engedélyezett, azért, hogy a látogatók biztonságos távolságban maradjanak.
  • Növelik a szabálysértési díj alapösszegét - 80 ezer Ft-nak megfelelő összegre és a munkahelyükre épphogy visszatért irodai és más dolgozóknak azt tanácsolják, hogy inkább dolgozzanak otthonról.

Saját hatáskörben

Johnson üzenete felemásként hat, mert hiába ő a brit miniszterelnök, amikor az államalkotó nemzetek saját hatáskörben dönthetnek a COVID-19-cel összefüggő fellépésről. Skócia például szigorúbb lépéseket vezet be:

teljesen megtiltja, hogy a különböző háztartásban élő embereknek egymást látogassák.

“Ez a legjobb esély, hogy ismét ellenőrzés alá vonjuk a járványt” - mondta a Johnsonnal gyakran szemben álló Nicola Sturgeon skót első miniszter.

A Times című lap szerint Chris Whitty tisztifőorvos és főtanácsadó úgy gondolja, hogy “nem lesz más út és a brit lakosság többségét kitevő Anglia is követni fogja a skót szabályozást”.

Erre már a kormánypárti konzervatív képviselők is felkészültek, “ez lesz a következő lépés” - kommentálta a várható további forgatókönyvet a BBC Newsnight című esti műsora.

Johnson szerint nehéz lesz a tél, de

a most bejelentett rendelkezések életben tarthatják a gazdaságot.

Ezentúl több helyen megkövetelik majd a maszkviselést és akár a katonaságot is az utcákra vezényelhetik, hogy segítsenek a rendőrségnek a szabályok betartatásában.

Az iskolák és egyetemek közben nyitva maradnak - bár több intézményből már most hazaküldték az összes diákot, mert fertőzött személyeket találtak köztük.

A többség támogatja, sokan nagyobb szigort várnak

A YouGov közvéleménykutató szerint a brit felnőttek 78 százaléka támogatja az új szabályozást. Érdekes módon 45 százaléka szerint a lépések nem elég szigorúak, 32 százaléka szerint viszont megfelelőek.

Johnsont megkérdezték, hogy miért rosszabbak a brit fertőzési adatok, mint például a német vagy olasz számok. Erre azt válaszolta: “fontos különbség van, a mi országunk szabadságszerető ország és

nagyon nehéz arra kérni a brit lakosságot hogy egységesen kövessen szabályokat,

amikor ez szükséges”. Nagy-Britanniáé az egyik legmagasabb COVID-19-es halálozási adat Európában: eddig 41 825 embert vesztette életét a szigetországban a járvány miatt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

A vártnál gyengébben muzsikált az Airbus

Az Airbus gyengébb első negyedévi pénzügyi teljesítményről számolt be. A cég 577 millió eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ezzel párhuzamosan a bevétel 12,83 milliárd eurót tett ki. Ez elmarad az elemzők által várt 789 millió eurós működési nyereségtől.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×