eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Minszk, 2017. november 30.Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök (b) fogadja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) minszki csúcstalálkozójára érkező Vlagyimir Putyin orosz elnököt 2017. november 30-án. (MTI/EPA/Taccjana Zenkovics)
Nyitókép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

Egy "kis" gyakorlatozás: így segíti Putyin Lukasenkát

Oroszország légideszantosokat dobott át a szomszédos Fehéroroszországba. A hivatalos magyarázat szerint egy közös hadgyakorlaton vesznek részt a helyi egységekkel. Korábban felmerült a kérdés: Vlagyimir Putyin orosz elnök katonailag is megtámogatja-e a tüntetők által távozásra felszólított Aljakszandr Lukasenka belarusz államfőt?

Vonattal érkeztek a tulai deszantosok Belaruszba, ahol a Szláv Testvériség 2020 nevű hadgyakorlaton vesznek részt.

A manőverek első lépcsője szeptember 14-én indult egy másik orosz ejtőernyős egység részvételével. A belarusz védelmi tárca szerint a most következő második fázis célja "visszaverni az agressziót és megvédeni a köztársaság területi egységét".

Az ellenzék és a nyugat által választási csalással vádolt és újra hatalomba került Aljakszandr Lukasenka elnök többször is azzal gyanúsította meg a szomszédos Lengyelországba és a balti államokba csapatokat vezénylő NATO-t, hogy fenyegeti országát. Bírálói szerint viszont ezzel akarja kifogni a szelet a kormányellenes tüntetők vitorlájából és támogatást szerezni Oroszországtól, amellyel azért időnként feszült volt a viszonya.

A minisztérium szerint

az orosz-fehérorosz "taktikai csoport" elgyakorolja majd egy vízi erőmű visszaszerzését, amit egy ellenség kaparintott meg.

Ezenkívül gyakorolnak majd ejtőernyős leszállást, folyókon való áthaladást.

Korábban a helikopteres leszállás, repülőgépből való ejtőernyős ugrás, egy település lezárása és a "törvénytelen fegyveres alakulatok megsemmisítése" volt a gyakorlat feladatai között.

A hadgyakorlaton 6000 ember és 500 haditechnikai berendezés vesz részt - ezek közel ötödét adja Oroszország.

Az esemény alkalmából Belaruszba utazott az orosz deszantos erők főparancsnoka, Andrej Serdjukov tábornok.

Korábban Szerbia is részt akart venni a közös manőverekben, de ezt végül lemondta. Alekszander Vulin védelmi miniszter szerint azért, mert

ehhez ragaszkodott az Európai Unió.

Vlagyimir Putyin Aljkszandr Lukasenkával folytatott közelmúltbeli csúcstalálkozóján ígéretet tett, hogy "minden vállalt kötelezettségének eleget tesz", beleértve a Kollektív Biztonság Szerződés Szervezete keretében tett ígéreteket. Az orosz rövidítéssel ODBK nevű, 6 volt szovjet tagállamot tömörítő szervezet tagjaként

Belarusz katonai segítséget kérhet, ha külső veszély fenyegeti.

Emellett a tagállamok segíthetnek megvédeni egymás területi egységét.

Putyin azt is közölte, hogy az orosz katonák csak a hadgyakorlatra mennek a szomszédba, nem maradnak ott. Viszont Lukasenka kérésére létrehozott egy "tartalék egységet" a rendfenntartó erők kötelékéből.

"Megbeszéltük, hogy ezt addig nem vetjük be, amíg a helyzet nem kerül ki az ellenőrzés alól" - fogalmazott az orosz elnök.

A belarusz erők a mostani gyakorlatok után szeptember végén Oroszországban vesznek részt a Kaukázus 2020 hadgyakorlaton, ahová az oroszok örmény, kínai, pakisztáni, mianmari és iráni egységeket is meghívtak. India, amely szintén szoros katonai kapcsolatot tart fenn Moszkvával, visszalépett a Pakisztánnal és Kínával fennálló vitája miatt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×