eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Vendégekkel teli utca a brit főváros Soho nevű negyedében 2020. július 4-én. A koronavírus-járvány enyhülése miatt Nagy-Britanniában a mai naptól kinyithattak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítottak az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályon is.
Nyitókép: MTI/EPA/Vickie Flores

"Ne öld meg a nagymamát!" – jön a szigorítás a briteknél

Nagy-Britanniában szigorítják a távolságtartási szabályokat, gyakorlatilag elismerve, hogy itt van a koronavírus-járvány második hulláma. Egész Angliában limitálják például, hogy hány ember találkozhat egyszerre.

„Ne öld meg a nagymamát azzal, hogy megfertőződsz és továbbadod a vírust!” – ezt kérte Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a polgároktól egy rádióműsorban.

A figyelmeztetés a fiataloknak szólt, akiket a brit hatóságok immár nem félnek megnevezni, és a fejükre olvasni, hogy túlságosan lazán kezelik a biztonságos távolságról szóló szabályokat, amivel veszélybe sodorják az idősebb rokonokat.

Hankock az után beszélt, hogy vasárnap és hétfőn csaknem háromezer új fertőzést regisztráltak, kedden pedig kevesebbet, 2400-at. A miniszter egy parlamenti bizottság előtt is megjelent, és elmondta: aggasztja, hogy ismét sok a fertőzés.

Kedd estére már kiszivárgott, hogy a brit kormány ismét keményít, és hogy Boris Johnson miniszterelnök bejelenti: jövő hétfőtől Angliában maximum csak hat ember találkozhat egyszerre, egy helyen. A korábbi szabályozás szerint két háztartásból akár 30 ember közösen tölthette az időt, zárt térben.

A briteket megijesztette, hogy az övék a világ egyik legrosszabb statisztikája: 41 és fél ezer ember halt meg a pozitív Covid-19-tesztet követő 28 napon belül náluk.

A hatóságok szerint

az ország egyes területein kezd súlyosbodni a helyzet.

Az észak-angliai Boltonban úgy megugrott a fertőzések száma, hogy helyi karantént vezettek be.

A maximum hatfős csoportok gyülekezéséről szóló szabályt megszegőket 39 ezer forintnak megfelelő összegre bírságolhatják. Minden egyes további szabályszegéssel duplázódik az összeg, egészen 1 260 000 forintig.

„Akkor ezek szerint törölték a karácsonyt?” – kérdezték Hancock egészségügyi minisztertől egy rádióműsorban. „Remélem, hogy nem, de világos, hogy lépnünk kell. Ez egy egyszerű szabály” – válaszolta.

A brit kormány bírálói azonban felteszik a kérdést: ha csak hat ember lehet egymás közelében, akkor miért bátorítják az embereket arra, hogy menjenek vissza a munkahelyükre, járjanak pubba, étterembe, iskolába és egyetemre?

Komplikálja a szabálykövetést, hogy mi történik egy 10 fős nagycsaláddal? Úgy tűnik, ők kivétel alá esnek, és például beülhetnek így egy étterembe.

A hatfős korlátozás csak a szórakozásra és társasági életre vonatkozik.

Tehát oktatási és munkaügyi indokkal többen is egy fedél alatt lehetnek. Mindeközben Angliában hétfőn azonnal hazaküldtek több ezer, az iskolákba épphogy visszatért tanulót a helyi koronavírus-fertőzések megugrása miatt.

Hancock miniszter válasza a lazább munkahelyi és oktatási szabályokra az volt, hogy „minimális kárral kell túltennünk magunkat ezen a koronavíruson”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×