eur:
393.28
usd:
367.4
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Védőmaszkot viselő nő halad el a londoni Oxford Street egyik ruhaüzlete előtt, ahol a kirakatba helyezett kijelzőkön a koronavírus-járványhoz kapcsolódó műalkotásokat jelenítenek meg 2020. május 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Mégsem lazítanak a britek, jöhet az 50 évesek karanténja

Radikális elképzelésekkel akarja elkerülni a brit kormányfő az újabb össznemzeti karantént. Boris Johnson egyeztet Rishi Sunak pénzügyminiszterrel a tervek gazdasági hatásairól.

A britek július elején úgy érezhették, fellélegezhetnek, és az élet lassan visszatér a normális kerékvágásba az országos koronavírus-karantén után. Nyitni kezdtek pubok, éttermek, fodrászatok, pozitív hangulat uralkodott el a tőzsdén.

Egyes városokban, mint például Leicesterben helyi karantént vezettek be – de ez is biztató volt, mert úgy tűnt, a kormány helyi szinten szigeteli el a járványgócpontokat, és nem kell újra "pillanat állj" módba tenni az egész brit gazdaságot.

Boris Johnson: "most kicsit rá kell lépni a fékre"

Pénteken azonban Boris Johnson miniszterelnök sötét képet festve felvetette, hogy a legrosszabb estben ismét jöhet az országos "lockdown" – ahogy errefelé a karantént említik.

Az angliai tisztifőorvos ajánlására, meglepetésre leállította a korábbi szigor lazítását.

Johnson egy sebtében összehívott sajtótájékoztatón közölte: "most rá kell lépni a fékre", ezért felfüggesztette a tekepályák, kaszinók, korcsolyapályák és közeli kontaktussal járó kezeléseket nyújtó kozmetikai szalonok újranyitását.

Szigorúbban – akár rendőri fellépéssel is – szabályozzák majd a beltéri maszkviselést. Ezen kívül marad a tilalom, hogy maximum 30 fős esküvői rendezvényeket lehet tartani, és a nézők mégsem térhetnek vissza a sporteseményekre.

A brit kormány ugyanakkor továbbra is javasolta, hogy a munkaadók hívják vissza az irodákba a dolgozókat, és pénteken feloldották azt az ajánlást is, hogy 2,2 millió embernek otthonába zárkózva kell maradnia.

Nő a fertőzésszám, nem lehet késni

A kormány váratlan döntésének oka, hogy Angliában július utolsó hetére 28 százalékkal, napi 4200-ra ugrott az új fertőzések száma, ami május közepe óta a legmagasabb napi adat, és két hét múlva egy második járványhullámra számítanak.

A pénteki figyelmeztetések után hétfőre már arról cikkezett a brit sajtó, hogy

karanténba parancsolhatják az 50 évnél idősebb – a munkaerőpiacon még mindig aktív és gyakran vezető pozíciót betöltő – lakosokat.

A magyarázat szerint "ezzel kerülnék el a nukleáris opciót", azaz a második országos lockdownt.

Jelentések szerint Boris Johnson miniszterelnök már tárgyalt erről a múlt héten Rishi Sunak pénzügyminiszterrel, akivel hétfőre újabb egyeztetést beszéltek meg.

Az életkor szerinti diszkriminációs ötlet értelmében az 50-70 évesek számára úgynevezett "kockázati profilt" állítanának fel, figyelembe véve egészségi állapotukat.

Egy újabb helyi kitörés esetén arra kérnék őket, hogy zárkózzanak be otthonukba, azaz visszafordítanák a pénteken felvetett lehetőséget, hogy a veszélyeztetett csoportokba sorolt emberek is visszatérhetnek a mindennapi élethez.

Ellenőrzőpontok London határán?

Az is felmerült, hogy újabb járványkitörés esetén elzárnák Londont az ország többi részétől és korlátoznák az utazási lehetőségeket az M0-s autópálya itteni megfelelőjén, az M25-ön kívül eső területekre.

Megtilthatják emellett, hogy emberek mások otthonában tartózkodjanak - pénteken váratlanul több millió brit számára hatályban hagyták ezt a rendelkezést Észak-Angliában, holott korábban arra lehetett számítani, hogy feloldják.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×