eur:
390.26
usd:
364.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: YouTube

Újabb tüntetéseket szül az új szlovák belügyminiszter kinevezése

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök kinevezte ma Szlovákia új belügyminiszterét, Denisa Sakovát, akire tüntetők vártak az elnöki palota bejárata előtt, ezért a hátsó kapun érkezett az államfőhöz. Diákok és polgári aktivisták máris újabb tüntetésre hívják az embereket Pozsonyban, melyet pénteken délután tartanak.

Denisa Sakovát a Smer, az SNS és a Híd alkotta szlovák kormánykoalíció tapasztalt vezetőnek tartja, az ellenzék, és a polgári aktivisták szerint azonban a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása miatt lemondott Robert Kaliňák jobbkeze. Saková Kaliňák vezetése alatt államtitkárként dolgozott a belügyben, a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom ezért elfogadhatatlannak tarja, hogy ő irányítsa a minisztériumot.

A mozgalom a kinevezés időpontjára tüntetést hívott össze az elnöki palota elé, ahol azokra a botrányokra hívták fel a figyelmet, amelyek Saková államtitkári munkája alatt történtek.

Denisa Saková azonban a hátsó bejáraton jutott be az elnöki palotába, ahol Andrej Kiska kinevezte őt. Az államfő korábban úgy nyilatkozott, noha ő maga sem elégedett Saková jelölésével, de mivel nincs más választása, ezért kinevezi.

Saková a kinevezése után Peter Pellegrini kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szeretné visszaállítani a társadalomnak a rendőrségbe vetett bizalmát. Arra az újságírói kérdésre, hogy miként értékeli az ellene összehívott tüntetéseket és azt, hogy az államfő sem örült a jelölésének, az új belügyminiszter asszony úgy válaszolt, hogy

„demokratikus társadalomban élünk, ahol mindenkinek joga van a saját véleményére.”

Peter Pellegrini pedig arról tájékoztatott, hogy „személyesen fogja felügyelni az új rendőrfőkapitány kiválasztását. „Kulcsfontosságú, hogy a miniszterasszony olyan személyt válasszon, aki nem ébreszt semmiféle kétséget afelől, hogy a rendőrség szakmai vezetőt kap” – szögezte le a kormányfő.

A történésekre reagálva több diák és polgári aktivista csoport is jelezte, hogy újabb tüntetést szerveznek holnap a fővárosban. A szervezők elmondták,

előrehozott választásokat követelnek, mert a Robert Fico távozását követő átszervezett kormány arcul neveti őket,

ezért nem adhatják fel a társadalmi élet megtisztításáért vívott harcot. Nyilatkozatukban megjegyezték, hogy a Ján Kuciak és jegyese meggyilkolása óta eltelt két hónapban a rendőrség csak szenvedett, a korrupciós ügyek pedig azóta is gombamód szaporodnak Szlovákiában.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×