INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

szlovákia

sertéspestis

vaddisznó

Sertéspestis: komoly szlovákiai gyanúsítgatás Magyarországgal szemben

Sertéspestis: komoly szlovákiai gyanúsítgatás Magyarországgal szemben

Szlovákiában egyre súlyosabb a helyzet az afrikai sertéspestis terjedésével összefüggésben. Az első esetet egy éve vették nyilvántartásba. Azóta a fertőzés hat járásban terjedt el, legújabban már a Rimaszombatiban is felbukkant a betegség. A vaddisznót, amelynek szervezetében kimutatták a kórt, négy kilométerre a magyar határtól, Sajólenke község mellett lőtték ki a hétvégén.

Jelenleg a tőketerebesi, a nagymihályi, a kassa-vidéki járásokban és Kassa város területén is jelen van a sertéspestis. A rozsnyói járásban egy héttel ezelőtt vették nyilvántartásba az első pozitív esetet.

Az elmúlt hétvégén pedig már a rimaszombati járásban is felütötte a fejét a kór. A felsorolt hat járásból négy

Magyarországgal is határos.

A szlovák földművelésügyi tárca felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon idén már 2900 pozitív esetet regisztráltak, Lengyelországban pedig 2700-at. A vírus terjedése szempontjából ez a két ország jelenti a legnagyobb kockázatot Szlovákiára nézve, ahol eddig 222 esetben mutatták ki az afrikai sertéspestist vaddisznók szervezetében. Ukrajnában, a szlovák határhoz közel is nyilvántartásba vettek már néhány pozitív esetet.

Daniel Hrežík, a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium szóvivője elmondta, a magyar oldalon már régóta terjed a fertőzés a vadállatok között. Szlovákiába részben a zöldhatáron át vándorló vaddisznók hozhatták be a vírust. A tárca azt valószínűsíti, hogy

a napokban, az aratás során több vaddisznótetemet is találhatnak.

A Rimaszombati Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet olyan intézkedéseket foganatosít az érintett vadászterületeken, amelyek célja megakadályozni vagy lassítani a fertőzés további terjedését. A szaktárca utasította a vadászokat az intenzív vaddisznóvadászatra, aminek a vadászok Hrežík szerint eleget is tettek. A talált vagy levadászott vaddisznótetemekből történő mintavétel költségeit az állam téríti. A leadott mintákat a zólyomi laboratóriumban vizsgálják ki.

Tekintettel az afrikai sertéspestis további magyarországi terjedésére, a tárca felelősségteljes magatartásra és az állatorvosi előírások betartására int minden vadászt és sertéstenyésztőt. Egyben figyelmeztet: nem kizárt, hogy a Magyarországról importált zöldséggel, gyümölccsel, takarmánynövényekkel hozzák be a vírust Szlovákiába.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Tovább terjed az afrikai sertéspestis Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018