eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

Sertéspestis: komoly szlovákiai gyanúsítgatás Magyarországgal szemben

Szlovákiában egyre súlyosabb a helyzet az afrikai sertéspestis terjedésével összefüggésben. Az első esetet egy éve vették nyilvántartásba. Azóta a fertőzés hat járásban terjedt el, legújabban már a Rimaszombatiban is felbukkant a betegség. A vaddisznót, amelynek szervezetében kimutatták a kórt, négy kilométerre a magyar határtól, Sajólenke község mellett lőtték ki a hétvégén.

Jelenleg a tőketerebesi, a nagymihályi, a kassa-vidéki járásokban és Kassa város területén is jelen van a sertéspestis. A rozsnyói járásban egy héttel ezelőtt vették nyilvántartásba az első pozitív esetet.

Az elmúlt hétvégén pedig már a rimaszombati járásban is felütötte a fejét a kór. A felsorolt hat járásból négy

Magyarországgal is határos.

A szlovák földművelésügyi tárca felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon idén már 2900 pozitív esetet regisztráltak, Lengyelországban pedig 2700-at. A vírus terjedése szempontjából ez a két ország jelenti a legnagyobb kockázatot Szlovákiára nézve, ahol eddig 222 esetben mutatták ki az afrikai sertéspestist vaddisznók szervezetében. Ukrajnában, a szlovák határhoz közel is nyilvántartásba vettek már néhány pozitív esetet.

Daniel Hrežík, a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium szóvivője elmondta, a magyar oldalon már régóta terjed a fertőzés a vadállatok között. Szlovákiába részben a zöldhatáron át vándorló vaddisznók hozhatták be a vírust. A tárca azt valószínűsíti, hogy

a napokban, az aratás során több vaddisznótetemet is találhatnak.

A Rimaszombati Regionális Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet olyan intézkedéseket foganatosít az érintett vadászterületeken, amelyek célja megakadályozni vagy lassítani a fertőzés további terjedését. A szaktárca utasította a vadászokat az intenzív vaddisznóvadászatra, aminek a vadászok Hrežík szerint eleget is tettek. A talált vagy levadászott vaddisznótetemekből történő mintavétel költségeit az állam téríti. A leadott mintákat a zólyomi laboratóriumban vizsgálják ki.

Tekintettel az afrikai sertéspestis további magyarországi terjedésére, a tárca felelősségteljes magatartásra és az állatorvosi előírások betartására int minden vadászt és sertéstenyésztőt. Egyben figyelmeztet: nem kizárt, hogy a Magyarországról importált zöldséggel, gyümölccsel, takarmánynövényekkel hozzák be a vírust Szlovákiába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×