INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

koronavírus

dugó

kijárási korlátozás

szlovákia

határátkelő

Zuzana Caputová szlovák államfő (k) és a miniszterelnökké kinevezett Igor Matovic, a szlovák parlamenti választáson győztes Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom elnöke (b8) az új kabinet tagjainak társaságában a pozsonyi elnöki palota udvarán 2020. március 21-én. A március 20-án megalakult, 150 fős új pozsonyi parlamentben, ahol az alkotmányos törvények elfogadásához háromötödös többségre van szükség, Igor Matovic négypárti kormánykoalíciójának 95 mandátuma lesz.

Alig száradt meg a tinta, máris egymást osztják a koalíciós partnerek Szlovákiában

Kilométeres kocsisorok a járáshatárokon, többórás dugók, feszültség a koalíciós partnerek között. Alig száradt meg a tinta a koalíciós szerződésen, a kormányfő és a gazdasági miniszter máris egymást osztja a Facebookon és a kamerák előtt – ezt hozta Szlovákiában a szerda éjféltől bevezetett kijárási korlátozás, valamint 101 új fertőzöttet, ami a legmagasabb szám a koronavírus megjelenése óta Szlovákiában. 

Szlovákiában szerdán 0 óra 0 perctől lépett életbe a húsvéti ünnepekre vonatkozó kijárási korlátozás, melynek értelmében

csak bevásárolni, dolgozni, orvoshoz, esetleg temetésre engedik ki az embereket.

A járáshatárokon rendőrök és katonák ellenőrzik az autósokat. Elkérik a személyi igazolványukat, felírják a jármű rendszámát, elkérik a sofőr telefonszámát és azt is ellenőrzik, hogy a munkába tartóknak van-e igazolásuk a munkaadójuktól.

Az ellenőrzések miatt szó szerint megbénult az egész ország.

A legnagyobb, két-három órás forgalmi dugók a pozsonyi bekötőutakon alakultak ki. Szemléltetésképpen: ha valaki például Dunaszerdahelyről autóval akart bejutni a fővárosi munkahelyére, azt két járáshatáron is megállították a rendőrök, és a normális esetben egyórás menetidő a duplájára vagy a másfélszeresére hosszabbodott.

A kijárási korlátozást szorgalmazó Igor Matovič miniszterelnök szerdán kapott hideget-meleget a dugóban araszoló autósoktól. A kormányfő napközben azzal hárított, hogy a rendőröknek csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket kellett volna tartaniuk, így elkerülhetők lettek volna a dugók.

Szabotázst emlegetett, és azt mondta, kiforgatták a szavait. A rendőrök mást állítottak.

Úgy reagáltak, hogy ők csak a rájuk bízott feladatot teljesítették, amely arról szólt, hogy mindenkit meg kell állítaniuk.

A kialakult helyzetre reagálva Richard Sulík gazdasági miniszter egy, a Facebookon tett bejegyzésben élesen bírálta a hajnalban életbe lépő korlátozást.

A tárcavezető úgy véli, fetisizálják a vírus elleni küzdelmet, a korlátozást egyenesen őrültségnek nevezte.

„Az influenza esetén, évi 800 halott miatt nem állítjuk le az ország gazdaságát, ellenben 500 koronavírus-fertőzött miatt igen. Az egész országban kilométeres dugók alakulnak ki az egyébként félig üres autópályákon. Több tízezer kisboltot zárattunk be, a kormány pedig nincs abban a helyzetben, hogy a bérleti díjuk kifizetéséhez hozzájáruljon” – írta Sulík.

Igor Matovič kormányfő először csak a közösségi oldalon reagált a kritikára. Egyebek mellett hangsúlyozta a helyzet súlyosságát, továbbá nehezményezte, hogy a koalíció egyes tagjai a saját önző játékaikat játsszák. Hozzátette, ebben a pillanatban rendkívül felelőtlen magatartás, ha valaki képtelen támogatni népszerűtlen, de a közösség javát szolgáló intézkedéseket, és ehelyett a Facebookra posztolja – mint fogalmazott – az elmeszüleményeit.

Matovič késő délután már kamerák elé állva ismertette a járvány legújabb számadatait, melyek szerint 101-gyel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Szlovákiában.

Az elmúlt három és fél hétben ennyi új beteget még nem regisztráltak egy nap alatt.

Az eredmények ismeretében a miniszterelnök a koalíciós partnerek, elsősorban Richard Sulík hozzáállását bírálta. „Szigorú óvintézkedésekre van szükségünk és fegyelemre. Felejtsük el azt az őrültséget, hogy kinyitjuk az üzleteket” – mondta Matovič elcsukló hangon. A miniszterelnök leszögezte, szeretné, ha a jövőben a koalíciós partnerek kiállnának a kormány által hozott intézkedések mellett, még ha azokkal nem is értenek egyet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Szlovák elnöki hivatal

Kapcsolódó hang

Kilométeres kocsisorok, egymással civakodó kormánypártiak
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018