eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Mohamed Salah, a Liverpool (j) és Raheem Sterling, a Manchester City játékosa az első osztályú angol labdarúgó-bajnokság 2019. november 10-i mérkőzésén a liverpooli Anfield stadionban.
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Powell

Nem mentek bele a fizetéscsökkentésbe az angol foci sztárjai

„Erkölcsi vákuumban” vannak az angol Premier League futballistái – mondta egy brit parlamenti képviselő. A sztárok felveszik teljes fizetésüket, miközben klubjaik dolgozóinak pénzét csökkentették a koronavírus miatti kényszerszünet nyomán.

Nem tudni, mikor folytatódik az angol labdarúgó Premier League. Az biztos, hogy május elején nem, de a liga vezetői és klubjai nem állapodtak meg új dátumban. A kiadott közlemény úgy fogalmaz: akkor térhet vissza a futball, amikor már nem veszélyezteti semmi az egészséget.

Közben elszabadultak az indulatok a fizetések ügyében. A kényszerpihenő miatt ugyanis több csapat is csökkentette a dolgozók fizetését vagy kényszerszabadságra küldte őket,

a mesés összegeket kereső sztárok viszonyt továbbra is megkapják fizetésüket.

Ezek után mondta azt Julian Knight, a brit parlament Digitális, Kulturális, Média- és Sport Bizottságának elnöke, hogy a „Premier League-csapatok morális vákuumban vannak”.

Megszólalt Sadiq Khan londoni főpolgármester is:

a topliga magasan fizetett játékosainak „az elsők között kéne lenniük, aki vállukra veszik a terhet”.

Nekik kéne feláldozniuk a fizetésüket, nem azoknak, akik a klubok programfüzeteit árulják vagy a klubokhoz kötődő vendéglátásban dolgoznak – fejtegette.

Korábban a Tottenham, a Newcastle, a Bornemouth és a Norwich közölte, hogy kényszerszabadságra küldik a dolgozóikat, és a brit kormány munkahelymegőrző programját kihasználva élnek azzal a lehetőséggel, hogy a szünet idején a kormány folyósítsa fizetésük 80 százalékát.

A Premier League azt javasolta a pénteki egyeztetésen – és ebben a klubok egyöntetűen egyetértettek -, hogy

kollektíven 30 százalékkal csökkentsék a futballisták fizetését az egész évre vonatkoztatva.

A Profi Játékosok Szövetsége (PFA) nevű érdekvédelmi szervezet először arra sürgette tagjait, hogy addig ne egyezzenek bele semmilyen fizetéscsökkentésbe vagy halasztásba, amíg nem konzultáltak a szakszervezettel. A levél szerint a Szövetség először látni szeretné mindegyik klub anyagi helyzetét, mielőtt konkrét javaslattal élnének. Szombaton aztán egyeztetett a liga vezetősége az edzők, valamint a játékosok szervezetével is, és utóbbi honlapján bejelentette, hogy nem megy bele a csökkentésbe. A futballisták garanciát kérnek, hogy az egyesületek dolgozói megkapják fizetésüket, és az alacsonyabb osztályú klubokat is segítik hosszú távon. Emellett a PFA szerint a 30 százalékos bércsökkentés összességében félmilliárd fontot jelentene, és ennek a járulékai a központi költségvetésből is nagyon hiányoznának, különös tekintettel az egészségügyi rendszerre. A szervezet jelzi, hogy szívesen tárgyal, de a megállapodáshoz még több idő kell.

Egyes játékosok, így Andros Townsend, a Crystal Palace játékosa azonban továbbra is azt mondták, hogy a focisták „könnyű célpontok és bűnbakok”. Gary Lineker volt válogatott játékos és a népszerű BBC műsor, a Match of the Day vezetője is hasonló véleményen volt és azt mondta: „a focistákat a PR-busz alá vetették” – mondta.

A klubok kapitányai Jordan Henderson, a Liverpool középpályása vezetésével tanácskozást tartottak fizetésük késleltetéséről és arról a lehetőségről is, hogy egy kollektív jótékonysági alapot hoznak létre „valószínűleg a brit egészségügyi szolgálat” az NHS megsegítésére.

A nyomás előtt meghajolva fizetése egyötödét ajánlotta fel Daniel Levy, a Tottenham elnöke, aki kollégáit is hasonló lépésre sürgette.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×