INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

koronavírus

franciaország

ellenszer

kezelés

Galambok a párizsi Eiffel-torony előtti Trocadero téren 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa  miatt Franciaországban az emberek csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.

Botrány Franciaországban: mikor adható gyógyszer a koronavírusos betegnek?

„Saját adatainkból az derül ki, hogy a vírusos légúti megbetegedések száma a szezonnak megfelelően alakul” – mondta Didier Raoult marseille-i orvosprofesszor. A kutató arról is beszél, hogy miért kell a koronavírusos betegek gyógyszeres kezelését aránylag korán elkezdeni.

A YouTube-re is feltöltött, a Mediterrán Fertőző Betegségek Intézetének kommunikációs stábja által készített videointerjút pár órán belül csaknem 600 ezren nézték meg, ami jól jelzi, hogy a nyugodt hangú Didierr Raoultt professzor híre futótűzként terjed Franciaországban.

Az alig nyolcperces interjúban Raoult doktor egészen elképesztő dolgokat mond. Például azt, hogy amarseillee-i székhelyű intézete által vezetett adatokból az derül ki, hogy a vírusok okozta felső légúti megbetegedések száma a környéken a szokásos tél végi-tavasz eleji szinteket mutatja. Ebbe a mostani „kínai koronavírus” is beleértendő.

Sőt, a december és március eleje között rögzített adatoknak az előző év azonos időszakával való összevetéséből az derül ki, hogy idén kétszer alacsonyabb a fertőzöttek száma. „Természetesen nem tudhatjuk, hogy a továbbiakban mi történik, ezt majd a leendő adatok fogják megmutatni” – teszi hozzá a professzor.

Mint mondja, az általa vezetett intézetbe az elmúlt négy hónapban a mindenféle vírusos fertőzéssel bekerült betegek száma 1300, közülük eddig öten haltak meg, egy 78 éves és négy 85 évnél idősebb személy.

Didier Raoult a mostani koronavírus kapcsán ezúttal is az időben megkezdett gyógyszeres kezelés fontosságát hangsúlyozza. „Azt tapasztaljuk, hogy annak, akit intenzív osztályra hoznak, már alig van esélye a túlélésre. Szervezetük tele van gyulladással és belső sérülésekkel” – magyarázza a professzor.

Ezért szerinte létfontosságú, hogy

a gyógyszeres kezelést már akkor el kell kezdeni, amikor a betegség a kezdeti tüneteknél tart,

vagy a beteg közepesen súlyos állapotban van.

Az általa a koronavírus ellen jelenleg is használt, eredetileg a malária kezelésére alkalmazott hidroxiklorokin-molekula körül azonban egyre komolyabb vita és ellenállás alakul ki Franciaországban, és a hatóságok sem igazán hallgatnak rá.

Az egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette: engedélyezni fogja, hogy az orvosokkollégiáliss döntést követően súlyos koronavírusos betegekethidroxiklorokinnall kezeljenek a francia kórházakban. Ez a döntés előrelépésként is értékelhető ugyan, ám láthatóan más logikát követ, mint amit Didier Raoul javasol.

Egyes elemzések arra hívják fel a figyelmet, hogy az ellenállás mögött olyan „erők” állnak, amelyek a koronavírus elleni védőoltás előállításán dolgoznak, amitől komoly profitot remélnek. A Raoult által alkalmazott és javasolt, nem költséges kezelés ezeket a számításokat húzza keresztül.

MindenInfostartt-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Kapcsolódó hang

Franciaország – Didier Raoult
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018