eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szájmaszkot viselő látogatók várakoznak a párizsi Louvre múzeum bejárata előtt arra várva, hogy véget érjen a koronavírus-fertőzéstől tartó alkalmazottak tanácskozása 2020. március 2-án. Előző nap egész nap zárva maradt a világ leglátogatottabb múzeuma, mert az állománygyűlésen résztvevők úgy döntöttek, hogy élnek törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Sikeresen kezeltek koronavírusos betegeket egy malária elleni szerrel

Marseille-ben érték el a reményt keltő eredményt, így az eljárást kísérleti jelleggel egy újabb kórházban is bevezetik, jelentette be a francia kormány szóvivője. A hatóságok egyelőre nagyon óvatosak az amúgy reményt keltő hír kapcsán.

Hidroxiklorokin a neve annak a gyógyszernek, amellyel Didier Raoult prefesszor immár több, mint egy hónapja koronavírusos betegeket kezel, bevallása szerint sikerrel. A Marseille-i egyetemi kórházban az infektológia és mikrobiológia doktoraként dolgozó szakember hétfő este egy szakmai konferencián beszélt eddig elért eredményeiről. A tizennyolc perces videó az interneten is elérhető.

Didier Raoult azt mondta, eddig 24 személynél próbálták ki a kezelést, és az eredmények biztatóak. A betegeknek a hidroxiklorokint tartalmazó Plaquenil nevű készítményt adták, melyhez a vírusölő Azithromycin nevű antibiotikumot párosították.

Háromnegyedüknél a koronavírus hat nap után eltűnt

- mondta a szakember.

A professzor amúgy már a járvány kezdetén beszélt a klorokin alkalmazhatóságáról egy francia televízióban, de megnyilvánulásával a hatóságok nem igazán foglalkoztak. Egyes vélemények szerint az óvatosság oka az volt, hogy

a klorokinnak több, meglehetősen komoly mellékhatása is lehet. Például súlyosan károsíthatja a szem ideghártyáját, ami vaksághoz is vezethet.

Nem véletlen, hogy Didier Raoult hétfő esti konferenciáján külön kitért a hidroxiklorokin adagolásának a fontosságára. A Marseille-i eredmények közzétételét követően az egészségügyi miniszter kedden engedélyezte, hogy a professzor által kidolgozott kezelést más kórházban is alkalmazzák.

A kormány szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre nem tekinthető tudományosan bizonyítottnak, hogy Didier Raoult kezelése valóban hatékony, ezért azt más, független orvoscsoportoknak is ki kell próbálniuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×