INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

koronavírus

covid-19

ausztrália

immunrendszer

kutatás

Koronavírus - Fontos dologra jöttek rá a kutatók

Koronavírus - Fontos dologra jöttek rá a kutatók

Infostart / InfoRádió

Az új koronavírus okozta Covid-19 betegségre adott immunválaszt kísérték figyelemmel egy ausztrál betegen, és képesek voltak pontosan előrejelezni, hogy mikor fog felépülni a betegségből.

Ausztrál kutatók kedden közölték, hogy sikerült feltárniuk az immunrendszer válaszát az ország első koronavírusos betegének esetét vizsgálva. Felfedezésük fontos lépés az oltóanyag kifejlesztésében - közölte Greg Hunt, az ország egészségügyi minisztere.

A fertőzöttek többségénél ugyan enyhe tünetek jelentkeznek, 20 százalékuknak azonban súlyos vagy válságos lesz az állapota. A halálozási arány a WHO becslése szerint 3,4 százalék.

A fertőző betegségeket és immunológiát kutató Peter Doherty Intézet kutatói egy negyvenes éveiben járó ausztrál nő vérvizsgálatának eredményeit elemezve felfedezték, hogy az emberek immunrendszere jellemzően ugyanúgy válaszol a koronavírusra, mint az influenzára.

Azonosították az immunsejtek négy típusát, amely jelen volt a koronavírus elleni "harcban".

Felfedezésük segíti a tudósokat abban, hogy megértsék, egyesek miért épülnek fel és másoknál miért lépnek fel súlyos légzőszervi problémák - mondták a kutatók.

"Módszerünket fel lehet használni arra, hogy megértsük az immunválaszokat egy nagyobb Covid-19 betegcsoportot tanulmányozva, valamint azt, hogy

mi hiányzik azoknál, akik meghalnak a fertőzésben"

- mondta Katherine Kedzierska, a Melbourne-i Egyetem mikrobiológia- és immunológiaprofesszora, aki részt vett a kutatásban.

A kutatók az új koronavírus okozta Covid-19 betegségre adott immunválaszt kísérték figyelemmel az ausztrál betegen, és képesek voltak pontosan előrejelezni, hogy mikor fog felépülni a betegségből. Tanulmányukat a Nature Medicine folyóiratban tették közzé.

Nem nevezték meg a beteget, annyit tudni, hogy egy Vuhanból, a járvány kínai gócpontjából evakuált nőről van szó.

Greg Hunt egészségügyi miniszter szerint

kutatásuk fontos lépés az oltás gyors kifejlesztése felé azáltal, hogy azonosítani tudják, mely oltóanyagjelöltek lehetnek sikeresek.

"Egyben a lehetséges terápiák és kezelések gyors azonosításáról is szól a már koronavírus betegek esetében - tette hozzá.

Világszerte legalább egy tucat gyógyszergyártó dolgozik oltóanyag vagy vírusellenes hatóanyag és más kezelések fejlesztésén, a gyorsan terjedő járvány feltartóztatása érdekében.

Az oltóanyag-fejlesztés költségei akár 800 millió dollárra is rúghatnak ebben a folyamatban, amelyet még ha fel is gyorsítanak, legalább egy év múlva kerülhet forgalomba a vakcina.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018