INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

szakorvos

orvoshiány

szlovákia

betegellátás

egészségügy

Nagy port kavart az exkormányfő javaslata

Nagy port kavart az exkormányfő javaslata

Életük választása elé állítaná az orvosi egyetemet elvégzőket Robert Fico szlovák exkormányfő, a Smer elnöke. Fico úgy orvosolná a szlovákiai orvoshiányt, hogy bevezetné: azok a medikusok, akik hazai tanulmányaik elvégzése után nem az országban kezdenek el dolgozni, kötelezően kifizessék tanulmányaik költségét. Ez körülbelül 55 ezer eurót, mintegy 18 millió forintnak megfelelő összeget jelent. A medikusok tiltakoznak a tervezet ellen.

Nagy vitát kiváltó javaslattal állt elő a szombaton tartott pártkonferencián Robert Fico, a február végi parlamenti választások legnagyobb esélyesének tartott Smer elnöke. Azt mondta, a friss diplomás orvosok külföldre távozását úgy lehet megállítani, ha választás elé állítják őket: vagy

Szlovákiában maradnak legalább 10 évig, vagy fizessék ki a tanulmányaikra fordított pénzt,

és ebben az esetben boldoguljanak szerencsével külföldön.

A szlovák egészségügy szakorvoshiánnyal küzd, vannak olyan régiók, ahol a háziorvos még jóval a nyugdíjkorhatár feletti korban is praktizál, mert ha nem tenné, nem lenne ki pótolja őt, és orvos nélkül maradnának a betegei. A jelenlegi helyzet néhány év múlva kritikussá alakulhat, a kényszerítő javaslat mégis

feldühítette az orvostanhallgatókat.

Visszautasítják, hogy tanulmányaikat és a leendő hivatásukat eszközként használják fel a kampányban. Hozzátették, készek arra, hogy együttműködjenek a fiatal végzősök munkakörülményeinek javítását célzó megoldások kidolgozásában, hogy itthon tarthassák őket, de nem hiszik, hogy a Robert Fico által említett lehetőség jó megoldás.

Az orvostanhallgatók tömörülése arra emlékeztetett, hogy sokan közülük a szlovákiai egészségügyben hosszú távon uralkodó állapotok ellenére sem távoztak Nyugatra. „Akik pedig távoztak, azok döntésének hátterében nem elsősorban a pénz áll, hanem a nem megfelelő munkakörülmények” – áll a megfogalmazott állásfoglalásukban.

A Szlovák Orvosi Kamara elnöke, Marián Kollár szerint a javaslat csak a parlamenti választások előtti üres politikai gesztus. Kijelentette, hogy

az európai szabad piac szabályaival ellentétes és valószínűleg alkotmányellenes is a javaslat.

Szerinte ugyanis semmi esetben nem fogja az orvosokat maradásra bírni, ahogy a betegellátás színvonalát sem emeli egy ilyen lépés.

A Szlovák Orvosi Kamara február első felében ismerteti azokat az óvintézkedéseket, amelyeket bevezetne az orvos és nővérhiány mérséklésére. A kamara véleménye szerint az igazi ok, amiért a fiatal orvosok külföldön helyezkednek el, hogy otthon nem kapnak lehetőséget, mert a szlovákiai kórházak takarékoskodnak az alkalmazottakon, a jelenlegi finanszírozás keretei miatt.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Így oldaná meg a szlovákiai orvoshiányt Robert Fico
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018