eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Nagy port kavart az exkormányfő javaslata

Életük választása elé állítaná az orvosi egyetemet elvégzőket Robert Fico szlovák exkormányfő, a Smer elnöke. Fico úgy orvosolná a szlovákiai orvoshiányt, hogy bevezetné: azok a medikusok, akik hazai tanulmányaik elvégzése után nem az országban kezdenek el dolgozni, kötelezően kifizessék tanulmányaik költségét. Ez körülbelül 55 ezer eurót, mintegy 18 millió forintnak megfelelő összeget jelent. A medikusok tiltakoznak a tervezet ellen.

Nagy vitát kiváltó javaslattal állt elő a szombaton tartott pártkonferencián Robert Fico, a február végi parlamenti választások legnagyobb esélyesének tartott Smer elnöke. Azt mondta, a friss diplomás orvosok külföldre távozását úgy lehet megállítani, ha választás elé állítják őket: vagy

Szlovákiában maradnak legalább 10 évig, vagy fizessék ki a tanulmányaikra fordított pénzt,

és ebben az esetben boldoguljanak szerencsével külföldön.

A szlovák egészségügy szakorvoshiánnyal küzd, vannak olyan régiók, ahol a háziorvos még jóval a nyugdíjkorhatár feletti korban is praktizál, mert ha nem tenné, nem lenne ki pótolja őt, és orvos nélkül maradnának a betegei. A jelenlegi helyzet néhány év múlva kritikussá alakulhat, a kényszerítő javaslat mégis

feldühítette az orvostanhallgatókat.

Visszautasítják, hogy tanulmányaikat és a leendő hivatásukat eszközként használják fel a kampányban. Hozzátették, készek arra, hogy együttműködjenek a fiatal végzősök munkakörülményeinek javítását célzó megoldások kidolgozásában, hogy itthon tarthassák őket, de nem hiszik, hogy a Robert Fico által említett lehetőség jó megoldás.

Az orvostanhallgatók tömörülése arra emlékeztetett, hogy sokan közülük a szlovákiai egészségügyben hosszú távon uralkodó állapotok ellenére sem távoztak Nyugatra. „Akik pedig távoztak, azok döntésének hátterében nem elsősorban a pénz áll, hanem a nem megfelelő munkakörülmények” – áll a megfogalmazott állásfoglalásukban.

A Szlovák Orvosi Kamara elnöke, Marián Kollár szerint a javaslat csak a parlamenti választások előtti üres politikai gesztus. Kijelentette, hogy

az európai szabad piac szabályaival ellentétes és valószínűleg alkotmányellenes is a javaslat.

Szerinte ugyanis semmi esetben nem fogja az orvosokat maradásra bírni, ahogy a betegellátás színvonalát sem emeli egy ilyen lépés.

A Szlovák Orvosi Kamara február első felében ismerteti azokat az óvintézkedéseket, amelyeket bevezetne az orvos és nővérhiány mérséklésére. A kamara véleménye szerint az igazi ok, amiért a fiatal orvosok külföldön helyezkednek el, hogy otthon nem kapnak lehetőséget, mert a szlovákiai kórházak takarékoskodnak az alkalmazottakon, a jelenlegi finanszírozás keretei miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×