INFORÁDIÓ
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina

nato

peter pellegrini

szlovákia

charles michel

európai tanács

Charles Michel belga miniszterelnök érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2019. október 18-án. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnéséről előző nap született megállapodás áll.

Charles Michel: Csak közösen tudunk megküzdeni az igényes feladatokkal

Szlovákia számára csak egyetlen jövő létezik, az EU- és a NATO-tagság” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő, miután Pozsonyban vendégül látta az Európai Tanács elnökét. Charles Michel szerint az uniónak erős és pozitív szerepet kell vállalnia az iraki és a közel-keleti helyzetben, hogy a világ elkerülje a feszültség fokozódását.

A Pozsonyba látogató Charles Michel szerint nagyon fontos, hogy az Európai Unió megőrizze a biztonságot és a stabilitást, valamint a közel-keleti kapcsolatait. Azt is hangsúlyozta, az uniós tagállamoknak egységes álláspontot kell képviselniük, folytatni a párbeszédet az érintett országokkal és diplomáciai erőfeszítéseket tenni a helyzet megnyugtatására. Leszögezte, hogy ugyanilyen fontos a NATO-ban az Egyesült Államokkal való partneri viszony megőrzése. Peter Pellegrini szintén az egységes fellépés fontosságát hangsúlyozta, mint mondta,

hiba lenne egyoldalú és elhamarkodott intézkedéseket hozni.

A szlovák kormányfő és az Európai Tanács elnöke a 2050-re célként kitűzött uniós klímasemlegességről is tanácskozott, Michel kiemelte Szlovákia konstruktív hozzáállását és kötelezettségvállalását ezen a téren.

"Valóban nagyon költséges lesz az ipari termelés és a technológiák hozzáigazítása a feltételek teljesítéséhez, sok régióban ehhez a gazdaság átalakítására lesz szükség" – fűzte hozzá Pellegrini.

A szlovák miniszterelnöknek meggyőződése, hogy

az uniós költségvetésnek igazságosnak kell lennie, és a tagállamoknak gazdasági erejük alapján kellene ahhoz hozzájárulniuk.

Úgy véli, az elkövetkező hét év költségvetése nélkül nem lehetne az olyan globális kihívásokra megoldást találni, mint a digitális technológiai forradalom, a klimatikus változások, a biztonsági helyzet, a migráció és a tagállamok közti regionális különbségek csökkentése.

"Biztosítottam az Európai Tanács elnökét, hogy Szlovákia nagyon konstruktív lesz a tárgyalások során ezek után is. Kormányfőként értem bizonyos engedmények szükségességét” – nyilatkozta Peter Pellegrini. Hozzáfűzte, hogy bár az Európai Tanács elnökére nehéz feladatot bíztak – hiszen a tagállamokkal kell kompromisszumot kötnie –, nagy reményeket fűz Charles Michelhez.

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott, hogy csak közösen tudnak európai szinten megküzdeni a sokrétű és igényes feladatokkal. Az egyezség az európai költségvetésben nem csupán technikai, hanem politikai vitát is eredményez. Úgy látja, kényes téma a regionális különbségek figyelembevétele, de épp ezért fontos, hogy az európai uniós költségvetés számoljon vele.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

Charles Michel: Csak közösen tudunk megküzdeni az igényes feladatokkal
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018