INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

finnország

miniszterelnök

antti rinne

Antti Rinne finn miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2019. június 20-án.

Akár egy 35 évesnél ifjabb miniszterelnöke is lehet a finneknek

Belebukott a postások sztrájkjába és lemondott a finn miniszterelnök. Antti Rinne lába alatt akkor lett forró a talaj, amikor egy fontos koalíciós partnere megvonta tőle a támogatást. Az utódlás fő esélyese most két, 40 évnél fiatalabb politikus.

Útilaput kötöttek a finn kormányfő talpára a finn postások. A Finnországban ritkaságnak számító két hetes tiltakozásba a postásokkal szolidáris nemzeti légitársaság, a FinnAir dolgozói, köztük a pilóták is bekapcsolódtak.

Mire sikerült elsimítani a vitát, már akkora volt a politikai kár, hogy a kormányfő a távozást választotta.

Rinne vesztét az okozta, hogy félrevezette a parlamentet arról, hogy részt vett-e a bértárgyalásokon. A finn gyakorlat az, hogy az alkudozásba nem szólnak bele a politikusok. Érdekes módon a távozó kormányfő továbbra is pártja első embere akar maradni.

Rinnét tavaszi megválasztása előtt már „gyakran bakizó, egyenesbeszédű, kemény szakszervezeti gengszternek” titulálták egykori tárgyalópartnerei.

Megválasztásakor azt volt a célja, hogy adóreformot vezessen be és megnövelje a közkiadásokat. Emellett törölni akarta azt a politikát, amely szerint a munkanélkülieknek bizonyítaniuk kell, hogy aktívan keresnek állást, a férfiakkal megegyező fizetést akart a nőknek, és igazságosabban akarta elosztani a szülői szabadságot az apák és anyák között.

Voltak azonban olyan beszólásai, amikre a társadalom egy része felvonta a szemöldökét.

Például közölte a finn nőkkel, hogy több gyereket kell szülniük, a konyhában pedig azt vallotta, hogy kétszer annyi sajt és bacon legyen a spagettiszószban, mint ami a megszokott – és ezt úgy mondta, hogy közben koszorúér-betegségben szenved.

A most távozott szociáldemokrata miniszterelnök egy ötpárti koalíció élén állt és a számára fontos Centrum Párt volt az, amely megadta a kegyelemdöfést azzal, hogy megvonta tőle a bizalmat. Mivel ezt hivatalos bizalmatlansági indítvány nélkül érte el, választások nem, de vezetőcsere lesz Finnországban.

A Centrum azért sem akar drámai változást, mert most hatalmon van, a felmérések szerint viszont rosszabbul szerepelne a voksoláson, mint a nacionalista Finnek Pártja, amely áprilisban a második helyen végzett a most leköszönt Rinne szociáldemokratái mögött.

A kormánykoalíció pártjai tehát nem akarnak nagy változást, de az ellenzéki Nemzeti Koalíció Pártja azt követeli, hogy minden ellenzéki erő is kapjon helyet a hatalomban.

A bevándorlás-ellenes Finnek Pártja közben immár a legnépszerűbb politikai párt az országban.

Ebben a helyzetben a szociáldemokraták látványos húzással akarják stabilizálni hatalmukat, ami azt jelenti, hogy nagyon fiatal miniszterelnökjelölteket dobtak be a köztudatba.

A legesélyesebb, Sanna Marin, a 34 éves közlekedési és távközlési miniszter. Ő csak 2015 óta képviselő és ő lenne a finn történelem legfiatalabb kormányfője.

A másik Antti Lindtman, a szociáldemokrata frakció 37 éves elnöke, aki 2011-ben jutott be a törvényhozásba.

A kormányfő váltásra akkor kerül sor, amikor még egy hónapja maradt Finnországnak az Európai Unió soros elnökségi tisztéből. Az ügyvezető kormány azt ígéri, hogy ezt a feladatot a parlament támogatásával gond nélkül el tudja látni.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018