INFORÁDIÓ 
2020. július 5. vasárnap
Emese, Sarolta

mkdsz

csemadok

híd

mkp

felvidék

határon túli magyarok

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke beszédet mond az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, a nemzeti gyásznapon a szlovákiai Nyárasd temetőjében 2018. október 6-án.

Alakul a felvidéki magyar egység - csak épp a Híd nincs benne

Programegyeztető találkozót tartott több szlovákiai magyar párt és mozgalom. A Magyar Közösség Pártja székházában a házigazda MKP-n kívül jelen voltak még a Magyar Fórum, az egy idő után távozó MKDSZ, az Összefogás mozgalom, az Új Egység mozgalom, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Csemadok, valamint a Via Nova képviselői.

2020-ban parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában, a szlovákiai magyarok pedig még nem tudják, kire és milyen formában szavazhatnak majd a magyar jelöltekre. Ami a jelenlegi forgatókönyv szerint

borítékolható, hogy a Híd és az MKP nem lép szövetségre.

Utóbbi párt azonban azon dolgozik, hogy közös magyar választási lista készüljön az újonnan létrejött politikai mozgalmakkal és a többi magyar szervezettel.

Pozsonyban a jelöltlista formájáról egyeztettek. Az MKP olyan javaslattal állt elő, miszerint

a listán 75 hely Menyhárt József pártját illetné meg, 75 pedig az együttműködő partnereket.

A felek egyelőre nem egyeztek meg a közös lista állításának feltételeiben, de pozitívan értékelték az ehhez vezető kezdő lépéseket. „Alapvetően két dolog miatt indítottuk ezt az egyeztetést, egyrészt, hogy találjuk meg a formai megoldást, de sokkal fontosabb az, hogy adjunk programot, hisz válaszút elé érkezett a közösségünk, meg kell határoznunk valós céljainkat” – fogalmazott Menyhárt József, az MKP elnöke.

Menyhárt elmondta, olyan programot szeretnének összeállítani, amely az egész közösség számára elfogadható lenne. „Valószínűsíthetően hasonlatos lesz ez a programalkotás. Az arányossági elv a közmédiában például egy fontos cél. Ugyanúgy az intézményrendszerünk finanszírozása a kulturális életben, akárcsak a gazdasági fejlesztések, és az, hogy a mezőgazdaságunk kiemelt ágazatként működjön. A nyelvhasználattal kapcsolatosan pedig úgy gondolom, hogy ha ezeket a programokat egymás mellé tesszük, nagyon hasonlatosak lesznek” – mondta Menyhárt.

A pozsonyi találkozón

megegyeztek abban, hogy mindazok, akik a közös érdekképviseletet kívánják megteremteni, nem támadják egymást,

nem tesznek olyan kijelentést, amely ennek az együttműködésnek a kárára lenne. Nyáron a kormánypárti Híd is tárgyalt néhány párttal a lehetséges együttműködésről, de végül csak a parlamenten kívüli Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel sikerült megegyeznie.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kapcsolódó hang

A Híd kivételével formálódik a szlovákiai magyar egység
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018