INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

szaúd-arábia

olajpiac

dróntámadás

Az amerikai kormány és a DigitalGlobe által közreadott műholdképen az Aramco szaúd-arábiai olajvállalatnak a Huraiszi kormányzóságban húzódó olajmezője 2019. január 24-én. A jemeni húszi lázadók 2019. szeptember 14-én dróntámadásokat intéztek az itteni és egy másik szaúdi olajterminál ellen, emiatt pedig mintegy felére csökkent a világ legnagyobb olajexportőrének kivitele. A piros négyszögek a támadásban megsérült objektumokat jelzik.

Hamarabb állhatnak helyre a szaúdi olajkapacitások

Hamarabb térhet vissza a normális szintre a szaúdi olajkitermelés, mint korábban hitték. A hétvégén világszerte sokkot okozott a szaúdi finomítók elleni dróntámadás, amelynek megugrottak az olaj és üzemanyagárak.

Két szaúdi forrás is azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy jóval hamarabb helyreállhat a szaúdi olajszállítás a példanélküli dróntámadások után, mint ahogy elemzők számítottak rá.

A hír nyomán máris 3,3 százalékkal esett a Nyugat Texasi (WTI) kőolaj ára – az incidensek után először 20%-kal ugrottak meg a globális olajárak.

A források azt mondták, hogy Szaúd-Arábia már közel áll ahhoz, hogy a korábbi kitermelés 70%-ára, napi 5,7 millió hordóra futtassa fel kitermelését. A források bizakodóan közölték azt is, hogy „köszönhetően a tárolókapacitásoknak, a válság minimális hatással járt a szaúdi olajexportra”.

Szerdai hírek szerint a Saudi Aramco állami energiacégnek a kapacitás 41%-át sikerült helyreállítania.

Ugyan a helyreállítási munkák hírére stabilizálódni látszik a kőolaj világpiaci ára, az még mindig átlagban 8%-kal magasabb, mint a támadások előtt.

A nagy kérdés most az, hogy mi lesz a szaúdi és amerikai válasz a támadásokra, amelyeket Washington az irániak számlájára írt, míg az európaiak vonakodtak a nyomásgyakorlástól.

A támadásokban megrongált Abkaik finomító-komplexum jelenleg napi kétmillió hordó olajat dolgoz fel és a korábbi, napi közel 5 milliós szintet szeptember végére állíthatják helyre – mondta Amin Nasszer, a Saudi Aramco vezérigazgatója.

Források szerint a cég közben tengeri olajmezőkön pörgeti fel a kitermelést a kiesett felhozatal pótlására. Ennek nyomán azonban

a szaúdiak arra kérik ügyfeleiket, hogy más minőségű olajat vegyenek át.

Energiaipari elemző cégek szerint a sivatagi királyságnak 26 napra elegendő felhalmozott olajkészlete van.

Az Egyesült Államok közben azt állítja, hogy azonosította, honnan indították el a támadásokat végrehajtó drónokat és helyszín Irán déli, vagyis a Perzsa-öböl északi része.

Az amerikaiak szerint a szaúdi légvédelem azért nem lőtte le a pilóta nélküli harci eszközöket, mert Jemen felől számított támadásra. A jemeni húszi milícia – amelyet Irán szövetségesének tartanak – ugyanakkor azt állítja, hogy ők indították a drónokat, amelyek csapást mértek a világ legnagyobb olajfinomítójára és a Hurais-olajmezőre.

Irán tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz, de Haszán Ruháni elnök azt mondta, hogy az „a jemeni nép válaszcsapása volt”.

Név nélkül nyilatkozó amerikai források azt mondták a CBS Newsnak, hogy egy amerikai nyomozócsapat a megtámadott finomítóban folytatott vizsgálatot és azonosította a támadásban használt drónokat és rakétákat.

„A roncsok elemzése nagyon precíz tárgyi bizonyítékot szolgáltat majd arra, hogy Irán volt a felelős” – állt jelentésükben. Mike Pence amerikai alelnök erre azt mondta, hogy „elemzik a bizonyítékokat”, Pompeo külügyminiszter pedig Szaúd-Arábiába utazott, hogy „egyeztessen a válaszlépésekről”.

Nyitókép: MTI/EPA/Amerikai kormány/DigitalGlobe
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Colin Powell

Családja jelentette be a volt amerikai külügyminiszter halálát a Facebookon. 84 évet élt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018