eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Planet Labs Inc. 2019. szeptember 14-i műholdképén sűrű fekete füst gomolyog az Aramco szaúd-arábiai olajvállalat olajterminálja fölött, az abkaiki kormányzóságban fekvő Bukjakban. A jemeni húszi lázadók dróntámadásokat intéztek az itteni és egy másik szaúdi olajterminál ellen, emiatt pedig mintegy felére csökkent a világ legnagyobb olajexportőrének kivitele.
Nyitókép: -

Új részletek az olajlétesítmények elleni támadásokról

Iráni eredetűek voltak azok a fegyverek, amelyeket a szaúdi olajlétesítmények ellen a hétvégén végrehajtott támadások során használtak - állította a húszi síita lázadók ellen Jemenben harcoló szaúdi vezetésű koalíció a vizsgálat előzetes eredményeire hivatkozva.

Turki al-Máliki ezredes, a koalíció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: folyamatban vannak a vizsgálatok annak meghatározására, hogy honnan indították a támadásokat. Hozzátette:

az előzetes vizsgálat arra enged következtetni, hogy a támadást nem Jemen területéről hajtották végre.

Máliki egyúttal afelől biztosított, hogy a világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia képes megvédeni a létfontosságú energia-lelőhelyeket és gazdasági térségeket.

A szaúd-arábiai Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját szombaton érték dróntámadások, amelyek végrehajtójaként a jemeni húszi síita lázadók jelentkeztek. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azonban a húszikat támogató Iránt tette felelőssé ezekért és a korábbi támadásokért.

Teherán elutasította az erről szóló vádakat, amelyeket Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő "őrültségnek" és "elfogadhatatlannak" minősített.

Eközben hétfőn a szaúdi célpontok elleni újabb támadásokkal fenyegetőztek a jemeni húszi felkelők.

"Bárhová és bármikor elér a kezünk" - intézte szavait a szaúdi rezsimhez Jahja Szarí, a lázadók szóvivője. Szarí felszólította Rijádot, hogy "vizsgálja felül számításait, és vessen véget a Jemen elleni agressziójának és blokádnak".

A húszik ellenőrizte al-Maszíra televízió által idézett szóvivő felszólította a külföldi cégeket és állampolgárokat, hogy kerüljék el a szaúdi olajlétesítményeket, amelyek - mint fogalmazott - továbbra is a húszik "tűzvonalában" vannak.

A szaúdi energiainfrastruktúrát több támadás érte azóta, hogy Rijád az arab katonai koalíció vezetőjeként beavatkozott Jemenben a húszik ellen, az idén május és augusztus között is. A szaúdi olajterminálok elleni szombati dróntámadások következtében azonban 5,7 millió hordóval csökkent a napi olajkitermelés, ami több mint a fele a szaúdi termelésnek, és mintegy öt százaléka a világ napi olajkitermelésének.

Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely az Aramco szaúdi olajvállalat közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. A másik célba vett terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban. Az üzemekben robbanások történtek és tűz ütött ki. A tüzeket rövid időn belül eloltották, senkinek sem esett baja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×