eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Felmérték a szlovákiai idegengyűlölet mértékét

Nem tombol a szimpátia az idegen országbeliekkel szemben északi szomszédunknál - mérte fel a Focus közvélemény-kutató.

A szlovák lakosság nagy része nem rokonszenvez a külföldiekkel – derül ki a Focus közvéleménykutató ügynökség által elvégzett legfrissebb felméréséből.

A válaszadók döntő többsége szerint az idegen országból érkezők nem segítik elő Szlovákia gazdasági fejlődését.

Míg a hivatalos adatok szerint 2019 júniusában 130 ezer külföldi személynek volt tartózkodási engedélye az országban, addig a megkérdezettek többsége úgy tippelt, hogy ennél kevesebben vannak a határon túlról érkezettek. Vagyis a közvélemény-kutatás szerint

a megkérdezettek többségének arról sem volt fogalma, hogy hány külföldi él Szlovákiában.

A kutatásban részt vevő Nina Galanská szerint ez egyebek mellett azért lehet, mert a környező országokból érkező külföldiek a többségnek nagyrészt nem tűnnek fel, ráadásul a mediális és politikai térben sem láthatóak. A Szlovákiában élő külföldiek számát még Pozsony megye lakosai is alábecsülték, mindezt annak ellenére, hogy ebben a megyében él az állandó lakhellyel rendelkező idegenek harmada. A Szlovákiában élő külföldiek többsége egyébként az unión kívülről érkezett.

A felmérésből kiderül, hogy a válaszadók csupán

22 százaléka gondolja úgy, hogy a külföldiek hasznot hoznak Szlovákia számára, míg 71 százalékuk ellenkező véleményen van,

7 százalék pedig nem tudott a kérdésre válaszolni. A megkérdezettek hasonlóan nagy része úgy véli, hogy az idegenek nem járulnak hozzá az ország gazdasági fellendüléséhez.

A külföldiektől leginkább a kétkezi munkások félnek.

Az utóbbi években épp a manuális munka területén tapasztalható a környező országokból származó munkaerő megjelenése. Ezzel szemben a legnagyobb számban a diákok gondolják úgy, hogy a külföldiekből profitálhat az ország gazdasága.

A kutatás során azt is vizsgálták, hogy az egyes pártok választói miként viszonyulnak az idegenekhez. Eszerint az ellenzéki Sme rodina szavazói közül gondolják a legtöbben, hogy a külföldiek jelenléte pozitív hatással van a gazdaságra. A párt szavazótáborának csaknem fele vélekedik így. A Hídnál ugyanez az arány mindössze 22 százalékos.

A felmérést a Focus közvélemény-kutató ügynökség készítette a csütörtökön elindult Fjúžn Fesztivál megbízásából. A pozsonyi kulturális eseményt idén 14. alkalommal rendezték meg. A rendezők szándéka minden évben az, hogy közelebb hozzák egymáshoz a legtávolibbnak hitt kultúrákat, bemutassák a Szlovákiában élő kisebbségeket, és elbeszélgessenek a multikulturalizmusról, valamint a migrációról.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×