eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: pixabay

Kikosarazták a hongkongi tőzsdét Londonban

Merész ajánlatot tett a hongkongi tőzsde a londoni börze megvásárlására: 32 milliárd angol fontot. Az ügylet azonban nem jön össze.

A XIX. században Nagy-Britannia hasította ki Kínából Hongkongot, és kormányozta egészen az 1990-es évekig. Most Hongkong venné át az irányítást Londonban, legalábbis a londoni tőzsdén. A hongkongi börze 32 milliárd fontos vételi ajánlattal lepte meg a brit intézményt, ami a londoni City egyik legfontosabb cége.

Az LSE néven is emlegetett londoni tőzsde vezetése közölte, hogy ők a saját projektjükre akarnak összpontosítani, ami a Refinitiv nevű adatkezelő és kereskedőház megvétele lenne.

Az LSE igazgatósága így a HKEX vezetésének küldött határozott hangvételű levélben közölte, hogy

egyhangú döntéssel visszautasította az ajánlatot.

Az indoklás szerint az LSE igazgatótanácsa nem látja, hogy milyen stratégiai előnyöket kínál a HKEX, miközben a HKEX és a hongkongi kormányzat közötti kapcsolatrendszer is "bonyolítja a helyzetet".

"Egyszerűen nem hiteles" a HKEX azon álláspontja, hogy a tranzakció végrehajtása gyors és garantált lenne - áll a levélben.

A londoni tőzsde igazgatótanácsa közölte: az engedélyezési eljárás kimerítő lenne, és a tranzakció jóváhagyásában kulcsszerepet betöltő szervek támogatása erősen bizonytalan.

Az LSE vezetése az elutasító döntés okai között említi azt is, hogy a hongkongi tőzsdevállalat az ár háromnegyedét HKEX-részvényekkel fizetné, és a londoni értéktőzsde igazgatóságának megítélése szerint ez a tény az ajánlat értékét önmagában bizonytalanná teszi.

A hongkongi piac egyébként forgalma alapján a világ negyedik legnagyobb tőzsdéje

és a vállalat 86 milliárd fontra értékelte a londoni intézmény papírjainak összértékét. Ajánlatában azt írta, hogy szeretné kombinálni Ázsia és Európa legfontosabb pénzpiacait.

A vételi szándék Hongkong és London számára is kényes időpontban hangzott el. A Kínához tartozó, de nagy fokú autonómiával rendelkező városállamban hónapok óta nem szűnnek a Peking és a helyi kormányzat elleni tüntetések, miközben Nagy-Britannia a brexitre készül.

Emellett változik a tőzsdék üzleti modellje – ezek a cégek kezdenek átállni a részvények adásvételéről a pénzügyi tranzakciók alapjául szolgáló piaci adatok továbbítására és eladására.

Ebbe a trendbe illeszkedik a londoni tőzsde által kiszemelt Refinitiv megvétele, amit még jóvá kell hagynia a részvényeseknek. Ha megvalósul az ügylet, akkor a londoni tőzsde már magasabb szinten játszhat és akár az Interkontinentális Tőzsde és a CME Csoport kihívója is lehet – jegyzi meg a Financial Times.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×