eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Szlovákia az egyedüli, aki ezt elmondhatja magáról

Az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke lesz a 2019-2024-es időszakban a szlovák Maroš Šefčovič, míg az értékek és átláthatóság portfólióért felelős Věra Jourová személyében Csehországnak első ízben lesz alelnöke az Európai Bizottságban.

Jose Manuel Barroso egykori bizottsági elnök vezetése alatt – még 2009 és 2014 között – Maroš Šefčovičnak már volt alkalma a tapasztalatszerzésre e téren. Fő feledatául az Európai Parlament és az Európai Bizottság közötti kapcsolatok megőrzését kapta. "Szlovákia bizonyosan az egyedüli olyan uniós tagállam lesz, amely elmondhatja magáról, hogy

sorozatban harmadszor lesz alelnöki posztja az Európai Bizottságban.

Egy olyan portfólióról van szó, amely némileg kapcsolódik a kezdeteimhez. Egyúttal olyasvalamihez, ami itt még nem volt. Egy teljesen új portfólióról van szó, amely az EU stratégiai jövőjével foglalkozik" – vázolta Maroš Šefčovič, akivel kapcsolatban Zuzana Čaputová szlovák államfő úgy nyilatkozott, tekintve bizottsági tapasztalatokkal teli múltjára, bizonyosan helytáll majd.

Peter Pellegrini kormányfő is hasonló szellemben szólt, mondván: "A bizottságon belüli első munkája alkalmával konkrét eredményeket tett le az asztalra, és rendkívül felelősségteljesen bánt az európai adófizetők pénzével".

Dacára annak, hogy előzőleg egy erős gazdasági portfólió megszerzését tűzte ki célul,

annak tényét, hogy az értékek és átláthatóság portfólióért felelős Věra Jourová az Európai Bizottság első cseh alelnöke, Andrej Babiš cseh kormányfő nagy sikerként könyveli el.

„Úgy vélem, szempontunkból nagyon is jól végződött. Ennek elérése meglehetősen bonyolult volt, hiszen a V4-es régió Maroš Šefčovič személyében megőrizte eddigi alelnöki tisztségét a bizottságon belül” – fejtette ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök. „Ki kell, hogy emeljem Andrej Babiš szerepét, aki valóban nagyon hatékony tárgyalónak bizonyult” – díjazta pártbéli főnöke munkáját Věra Jourová.

A cseh ellenzék azonban kritikus hangot ütött meg. Az ODS elnöke, Petr Fiala a közösségi hálóra azt írta, a cseh főtárgyaló, Babiš jelentős vereséget szenvedett, s Jourová asszony tulajdonképpen

a szófogadatlan V4-es tagországok kordában tartását kapta feladatul.

Az európai ügyekért felelős volt cseh államtitkár, Tomáš Prouza is úgy véli, Babiš csődöt mondott, mint főtárgyaló.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×