eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Kereskedelmi háború: Kína válaszolt az újabb vámokra

Kína bepanaszolta a Kereskedelmi Világszervezetnél az Egyesült Államokat a szeptembertől érvényes újabb amerikai védővámok miatt. Peking szerint a Trump-kormányzat nem állta a szavát, ők viszont mindent megtesznek a többpólusú kereskedelmi rendszer védelméért.

Újabb hét, újabb fejezet az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborújában. Hétvégétől további 15 százalékos amerikai védővámok sújtanak egy sor kínai terméket – például a vezeték nélküli fejhallgatókat, hangfalakat és edzőcipőket – összesen 125 milliárd dollár értékben.

Peking válasza: egyelőre meg nem nevezett, 75 milliárd dollár értékű amerikai árucikkre vetnek ki 5 és 10 százalék közötti védővámot. Ez a felsorolt 5000 ezer amerikai termék egyharmadára vonatkozik, a maradékra december közepén vezetnek be extra vámokat.

Donald Trump amerikai elnök továbbra is makacsul azt mondja: az amerikai fogyasztók nem szenvednek el túl nagy károkat, és

ismét felszólította az amerikai cégeket, találjanak maguknak Kínán kívüli beszállítókat.

Hiába kérlelte tehát a Nike sportszergyártó az elnököt, hogy ne vessen ki újabb vámokat a Kínában gyártott futócipőkre.

„Nem akarunk a kínaiak szolgái lenni. Ez Amerika szabadságáról szól. Nincs ok arra, hogy mindent Kínából kell venni!” – írta a Twitteren Trump.

Pekingben erre megjegyezték: „Az Egyesült Államoknak meg kellene tanulnia felelős globális hatalomként viselkedni és feladni az iskolai szekáló stílust. A világ egyetlen szuperhatalmaként vállalnia kellene a felelősséget, más országokkal együtt jobbá tenni a világot és csak ekkor lehet Amerika ismét nagy” – jegyezte meg a trumpi szlogent gúnyoló hangnemben az Új Kína hírügynökség.

Peking itt nem állt meg, bepanaszolta Washingtont a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). A kínai verzió szerint a vámok 300 milliárd dollár értékű kínai terméket sújtanak. A legújabb büntetővámok pedig szembemennek a Kína és az Egyesült Államok által az oszakai G20-as csúcson kimunkált kompromisszummal.

„Kína megvédi a WTO-szabályok alapján neki járó jogokat”

– szólt a nyilatkozat.

A Reuters megjegyzi, hogy ez már a harmadik de facto per, amit Peking Trump Kína-ellenes lépései miatt indított. A WTO-szabályai korlátozzák, hogy az egyes országok mekkora vámokat vethetnek ki mások ellen.

Az amerikai álláspont – és ezt részben a Trumpot hevesen bíráló ellenfelei is osztják – az, hogy Kínát az intellektuális tulajdon lopása vagy átadásra való kényszerítése miatt büntetik, és erre nem terjednek ki a WTO-szabályok. Szakértők szerint azonban még így sem jogos magasabb vámokat kiszabni, mint amennyit a WTO lehetővé tesz.

Arra is felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy Kína is a WTO jóváhagyása nélkül szab ki büntetővámokat az amerikai termékekre, azaz, ahogy a Reuters megjegyzi:

„tűzzel válaszol a tűzre.”

Az amerikaiak csak most tették közzé saját véleményüket az első „per” kapcsán és azt a furcsa érvet használták, hogy a „közerkölcs” védelme miatt nem illetékes az ügyben a Kereskedelmi Világszervezet.

Kína igazságtalan módon akarja megszerezni partnerei technológiáját, ezt ellensúlyozzák az amerikai vámok. Ezekre Peking saját vámokkal válaszolt, ahelyett, hogy foglalkozott volna a problémával” – szólt az érvelés.

A most benyújtott, harmadik panasz esetében a WTO 60 napot ad az „alperesnek” a vita rendezésére. Ezt követően Kína kérheti, hogy döntsön az ügyben, ami a gyakorlatban évekig is eltarthat.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×