INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

kína

usa

kereskedelmi háború

Nem maradtak következmények nélkül az amerikai gazdasági károk

Nem maradtak következmények nélkül az amerikai gazdasági károk

Merre halad a kínai-amerikai kereskedelmi vita? Régóta erre volt kíváncsi a piac, amely sorozatban küldte a figyelmeztetéseket a kormányzat felé az amerikai gazdaságban tapasztalható káros folyamatokról.

A befektetők árgus szemekkel figyelik az amerikai-kínai kereskedelmi vita alakulását. Úgy tűnik a Trump-kormányzat felismerte: a Peking elleni offenzíva ugyan kárt okozott a kínai gazdaságnak, de az amerikai sem úszta meg sebek nélkül.

Kommentátorok szerint ezért kerülhetett sor a fordulatra.

Az amerikaiak felismerték, hogy szeptemberi szankcióik közvetlenül érintették a fogyasztói cikkek árát, a decemberre tervezett intézkedések pedig még nagyobb csapást jelentettek volna az amerikai családoknak.

A kereskedelmi háború hatására zsugorodni kezdett az amerikai ipari szektor és nagy veszteségeket szenvedett el a mezőgazdaság.

Megjelentek az arra utaló jelek, hogy a büntetővámok kezdik aláásni a fogyasztói bizalmat és vásárlói kedvet.

Kínát még nagyobb sokk érte: GDP-növekedési üteme 30 éve nem látott szintre esett vissza. Az ENSZ első félévre vonatkozó friss elemzése a vámok nagy részét valójában az amerikai fogyasztókra és cégekre hárították. A Pekingre mért csapás nem jelentette azt, hogy Trump elérte, hogy „hazament” a büntetett gazdasági tevékenység.

A kieső kínai export helyére 21 milliárdos értékben tajvani, mexikói, vietnámi és európai szállítók léptek – áll az ENSZ-jelentésben. A maradék nagy része pedig a lassuló amerikai és globális növekedési ráta miatt eltűnt.

Az ENSZ-jelentés szerint nem jött be Trump elképzelése – a Fehér Ház ura úgy gondolta: ha ő nyer, Kína vesztít. Valójában mindkét fél veszített – jegyzi meg a tanulmány. Az elnök számára az első számú ellenség a kereskedelmi deficit – ez azonban az első kilenc hónapban éppenséggel nőtt – közel 5 és fél százalékkal. A kínai export ugyan visszaesett 13 és fél százalékkal, de a Kínába irányuló amerikai export méginkább csökkent: 14,6 százalékkal.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018