eur:
394.4
usd:
370.59
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Orosz Örs, a tábor főszervezője (b) és Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója közös fotót készít a Gombaszögi Nyári Táborban a felvidéki Szalóc közelében 2019. július 17-én.
Nyitókép: Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Orosz Örs, a tábor főszervezője (b) és Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója közös fotót készít a Gombaszögi Nyári Táborban a felvidéki Szalóc közelében 2019. július 17-én. MTI/Komka Péter

Újabb magyar politikai formáció bontott zászlót a Felvidéken

A Híd és az MKP kudarcba fulladt koalíciós tárgyalásai után új magyar érdekvédelmi csoport alakult Szlovákiában Összefogás néven. A mozgalom politikai érdekérvényesítést tűz ki célul, aláírásokat gyűjt a bejegyzéshez, listát épít, és parlamenti választásokon szeretne bejutni a szlovák törvényhozásba.

A hétvégén zászlót bontott ötödik magyar érdekképviseleti formáció, az Összefogás célja a hiteles és megújult magyar érdekképviselet megteremtése. A mozgalom szerint a Híd és az MKP sikertelen tárgyalássorozata után nyilvánvalóvá vált, hogy a szlovákiai magyaroknak alapvető változás nélkül nem lesz képviseletük a szlovák parlamentben a 2020-as választás után. „Az érdekképviselet önmagában nem cél, hanem eszköz: ezért megfelelő tartalmat kell társítani az összefogás mellé” – fogalmaznak sajtóközleményükben.

Mint írják,

nem új pártot kívánnak létrehozni, hanem egy nyitott platformot, amely egyesíteni tudja a magyar közösségért tenni akaró, a szlovákiai magyarság sorsa iránt elkötelezett embereket,

ami végre megteremtheti a kívánt és szükséges egységet. Az Összefogás elindítói heten vannak, köztük olyan személyiségek, mint Zászlós Gábor volt miniszterelnök-helyettes, Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Egyetem főszervezője és Mózes Szabolcs, a pozsonyi Magyar Kollégium igazgatója, aki a következőket mondta: „A jelenlegi rendszerben négy pártja van a szlovákiai magyarságnak. A Híd, az MKP, és két mikropárt: a Magyar Fórum és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség. Azt látjuk, hogy az elmúlt tíz év oda vezetett, hogy egyből lett négy párt, és ez nemhogy nem jelentett megoldást, de igazából még a parlamenti érdekképviselet is eltávolodott a szlovákiai magyarságtól. Jelen helyzetben, amikor a két fő politikai erő sem tudott megegyezni egy koalícióban az egyedüli lehetséges alternatívát a bejutásra egy széles összefogás jelenítheti meg, amelyről azt gondoltuk, hogy érdemesebb mozgalomnak elkeresztelni.”

A Összefogás képviselői szerint Szlovákia az utóbbi évtizedben a Smer vezetése alatt elrabolt állammá vált. A magyarság fejlődését biztosító program mellett az Összefogás célja, hogy a demokratikus szlovák erőkkel együtt állítsák vissza a jogállamiságot, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, és széles körű egyeztetéseket kezdeményeznek a mozgalom programjáról. Azt sem tartják kizártnak, hogy a mozgalom befogadja a Hídból és az MKP-ból esetlegesen távozó képviselőket.

Az Összefogás megalakulásának hírére az MKP úgy reagált, amíg nem világos annak tartalma és szándéka, addig ugyanúgy viszonyulnak hozzá, mint a Progresszív Szlovákia múlt hétfőn létrejött magyar platformjához. „Minden politikai kezdeményezésnek joga van megszólítani akár a magyar választót is, de a magyar ember gondjait, elvárásait a hagyományos és a társadalomba kellőképpen beágyazott magyar érdekképviselet képes leghatékonyabban ellátni” – nyilatkozta Králik Róbert, az MKP szóvivője.

Debnár Klára, a Híd szóvivője arra emlékeztetett, pár hónap leforgása alatt ez már a második olyan politikai kezdeményezés, amely az alapítók szerint az összefogás érdekében valósul meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×