eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Megtizedelné dolgozói létszámát a Ryanair

Kilencszáz pilótával és személyzettel van több, mint kellene – ezzel vezette fel a Ryanair a lehetséges masszív elbocsátások hírét.

Michael O’Leary, a Ryanair diszkont légitársaság ellentmondásosan megítélt vezetője videón üzent a dolgozóknak.

Túl sok a pilóta és a személyzet. Előbbiekből 500 emberre nincs szükség, utóbbiakból 400-ra.

A Forbes magazin szerint a bejelentéssel próbált megágyazni annak a masszív elbocsátási hullámnak, amelynek nyomán akár 1500 Ryanair-dolgozó veszítheti el a munkáját.

A hír azért is megdöbbentő, mert két évvel ezelőtt a fapados cég több száz járatát volt kénytelen törölni – mivel nem volt elég pilóta, aki vezethette volna a gépeit.

Hétfőn közzétett adatok szerint az ír cég profitja jelentősen visszaesett, ezért felére csökkenti jövő évi növekedési célját, részben a Boeing 737 MAX-gépek szoftvergondjai miatt. Mint ismert, két légikatasztrófa után a gépeket több légitársaság a földre parancsolta, miközben a Boeing továbbra is keresi a módját, hogy ismét repülhessenek a gépei).

„Szeretnénk a lehető legtöbb állást megőrizni, de gyorsan kell reagálnunk a MAX-repülők késedelmes szállítására és az októberben várható, szabályozatlan brexitre” – közölte a Ryanair-főnök a dolgozókkal.

Egy tapasztalt Ryanair-pilóta éves fizetése évi 200 ezer euró (65 millió forint), tehát a cég milliós tételeket spórol meg a leépítéssel.

Az elbocsátások szeptember végén és karácsony után történnének

– tette hozzá.

A hír nyomán a brit és ír bázisú Ryanair-pilóták lehetséges sztrájkról kezdtek el beszélni. Ha igazán keményen vissza akarnak vágni, akkor ezt a British Airways-pilóták várható sztrájkjához időzíthetik.

Egyes szakszervezeti vezetők azt mondták, O’Leary megpróbálja megakadályozni, hogy a tagság szavazhasson a munkabeszüntetésről.

Mindeközben a Ryanair által használt munkaerő-közvetítő cég még mindig hirdet és személyzetet keres. Emellett a légitársaság júliusban pilótaképző programot indított a Bartolini Air lengyel repülőiskolával együttműködve.

A tervezett elbocsátások hírére 2 százalékkal emelkedett a Ryanair-részvények árfolyama, de ez nem ellensúlyozza a tavalyi, masszív 31 százalékos értékvesztést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×