eur:
393.82
usd:
368.45
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Isztambul, 2018. május 18.Recep Tayyip Erdogan török államfő egy isztambuli nagygyűlésen, amelyet a palesztin nép mellett tartottak 2018. május 18-án. Az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való 2018. május 14-i áthelyezése ellen tüntetők közül az izraeli biztonsági erők legalább 60 embert agyonlőttek és  több mint 2700-at megsebesítettek a Gázai övezet határán zajló összecsapásokban. (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)
Nyitókép: TOLGA BOZOGLU

Hogyan betonozza be befolyását Boszniában Erdogan?

Erdogan török elnök is meglátogatta a Bosznia-Hercegovinában tartott Balkán-csúcsot. Elemzők szerint egyéb céljai is voltak: nagyobb török befolyást kiépíteni az országban és lépéseket tenni a néhány évvel ezelőtti puccshoz kötött „gülenisták” felkutatására.

Hivatalosan a Dél-kelet Európai Országok Együttműködési Folyamata nevű szervezet csúcstalálkozójára utazott Boszniába a héten Reccep Tayyip Erdogan török elnök. A rendezvényen részt vettek emellett Szlovénia vezetői is.

Mint a legutóbbi Balkán Barométer felmérés utalt rá, etnikai-vallási megosztottsága és feszültségei miatt Bosznia-Hercegovina különösen kitett a külföldi befolyásnak. Oroszország az ortodox boszniai szerbek, Törökország a szlávokból muszlimokká lett bosnyákok patrónusaként próbál fellépni.

A közvéleménykutatás válaszadóinak mindössze 47%-a gondolja úgy, hogy a jövő szempontjából előnyös lenne az EU-tagság, míg közel egy harmaduk szerint semmi remény nincs arra, hogy az ország az európai klub részévé váljon.

Elemzők szerint ebben a helyzetben próbál Erdogán hídfőállást kiépíteni az országban és már akkora befolyásra tett szert, hogy befolyásolhatja Bosznia fő muszlim pártja, az SDA vezetőválasztásának kimenetelét. A török elnök szoros kapcsolatot alakított ki Bakir Izetbegoviccsel, az SDA vezetőjével, és magasabb a népszerűsége a balkáni országban, mint otthon. Tavaly például 12 ezer ember vett részt Szarajevóban tartott nagygyűlésén.

Izetbegovic apja, Alija Izetbegovic volt a Jugoszláviából kiszakadt és gyorsan polgárháborúba süllyedt független Bosznia, szintén az SDA soraiból kikerült első elnöke.

Törökország boszniai jelenléte jobbára politikai – jegyzi meg az Euraktív portál – és ennek alapját a különböző török kultúrális és gazdasági érdekeltségek teremtik meg, amelyek gyakran támaszkodnak az Ottomán örökségre és az iszlámra.

Kurt Bassuener, a Demokratizálási Politikai Tanács nevű szervezet vezető elemzője szerint Erdogan soha nem épített ki olyan szoros viszonyt a bosnyákokkal, mint Putyin orosz elnök a boszniai szerbekkel, de egyfajta patrónus-kliens kapcsolatba került Izetbegoviccsel.

A Bosznia három közösségét képviselő kormány felállítása még folyamatban van, de Erdogan már most további török befektetésekről biztosította a boszniai muszlim politikust, aki tavalyig a háromnemzetiségű boszniai elnökség tagja is volt. Ankara arra is ígéretet tett, hogy támogatja Bosznia bejutását az EU-ba és a NATO-ba.

"Ezzel Törökország közvetve formálja a boszniai választási folyamatot és növeli befolyását" - írta a Biztonsági Kutatások Prágai Központja nevű elemzőműhely.

Az Euraktív azonban azt is megjegyzi, hogy az Erdogan által az ellene megkísérelt 2016-os puccs főszervezőjének nevezett és amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen hitszónok civilszervezetei és iskolái is jelen vannak a balkáni országban. Nikolaosz Cifakisz, Balkán-szakértő úgy fogalmazott, hogy „a demokratikus és reform-párti balkáni lakosok nem igazán csodálják” Erdogant, „aki nyilvánvalóan autoriterebb, mint bármely más régiós vezető. A balkáni török diaszpóra is megosztott Erdogan megítélésében”. A szakértő szerint a török elnök nyomást gyakorol majd a bosnyák muszlim pártra, hogy adjon ki neki gülenistákat és zárja be a Gülenhez kötődő intézményeket.

Magán a balkáni csúcson a török elnök bírálta az EU-t, amiért késlelteti a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. Azt is sérelmezte, hogy szerinte hazája sokat tett Európa biztonságáért a migránsválság során, de nem kapta meg az ezért elvárható európai támogatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×