INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

szlovákia

nato

zuzana caputová

Zuzana Caputová szlovák elnök a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a bizottság brüsszeli székházában folytatott megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2019. június 25-én.

Nagy ígéretet tett Brüsszelben az új szlovák államfő

„Szlovákia védelmi kiadásai már két évvel a korábban vállalt határidő előtt, 2022-re elérik a GDP 2 százalékát” – közölte Zuzana Čaputová új szlovák elnök Brüsszelben. Az államfő megerősítette a NATO és a biztonság megteremtése iránti egyértelmű elkötelezettségét.

Az első hivatalos brüsszeli látogatásán járó új szlovák köztársasági elnök, Zuzana Čaputová megerősítette Pozsony transzatlanti elkötelezettségét. Az államfő találkozott Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, aki nagyra értékelte, hogy Čaputová tíz nappal a beiktatása után hivatalos találkozón egyeztetett vele Szlovákia védelmi kérdéseiről. Stoltenberg úgy fogalmazott, örül annak, hogy Čaputová a vele folytatott egyeztetésen kiemelte, úgy tekint a NATO-ra, mint Szlovákia védelmi bástyájára.

„Szlovákia 15 éve tagja a NATO-nak, ez azt jelenti, hogy 15 éve a legjobb biztonsági garanciákat élvezi.

A szervezet védelmet nyújt az értékeinknek. Azoknak az értékeinknek, melyeket magam is kulcsfontosságúnak tartok, mint például a jogállamiság, az emberi szabadságjogok és a demokrácia” – fogalmazott Zuzana Čaputová.

Az elnök asszony megköszönte a szlovák katonák külföldi kiküldetésen való részvételét, ezek közül is kiemelte a lettországi szolgálatot, mellyel a NATO keleti szárnyát erősítik. Megemlítette továbbá a védelmi kiadások fokozatos emelését. Azt mondta, Szlovákia azon szövetségesek közé tartozik, akik a leginkább elkötelezettek a költségvetési kötelezettségvállalások iránt ezen a területen. „Szlovákia tisztában van azzal, hogy mit vállalt önkéntesen” – mondta Čaputová, fontosnak nevezve, hogy a fejlesztésre szánt pénzeket átlátható módon költsék el. „Az ország védelmi kiadásai már két évvel a korábban vállalt határidő előtt, 2022-re elérik a bruttó hazai termék 2 százalékát” – fejtette ki Čaputová.

Szlovákia 2014-ben nagyjából a GDP-je 1 százalékát fordította védelmi kiadásokra, idén ez már 1,74 százalékra nőtt. Az észak-atlanti szervezet friss adatai szerint a katonai költségvetésnek legnagyobb hányadát Luxemburg után Szlovákia fordítja felszerelésekre és technológiákra a tagállamok közül.

Stoltenberg és Čaputová az európai biztonsági helyzetről is beszélt a találkozó során, a rövid és közepes hatótávolságú rakéták likvidálásáról, továbbá a NATO és Oroszország, valamint Ukrajna kapcsolatáról. Az elnök asszony sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az orosz kapcsolatokat „befagyasztották”, és hozzátette, a nemzetközi jog és a jogállamiság tiszteletben tartása mellett folytatni kell a párbeszédet.

„Megpróbálom továbbra is támogatni Ukrajnát. Minden országnak joga van szabadon és szuverén módon eldönteni, hová akar tartozni, beleértve az EU-t és a NATO-t is”

– tette hozzá a szlovák államfő Čaputová.

Az elnök azzal búcsúzott Stoltenbergtől, hogy találkoznak a londoni NATO-csúcstalálkozón, ahol a többi szövetségessel közösen megemlékeznek a szövetség alapításának 70. évfordulójáról.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

Nagy ígéretet tett Brüsszelben az új szlovák államfő
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018