eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Zuzana Caputová szlovák elnök a Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével a bizottság brüsszeli székházában folytatott megbeszéléseit követő sajtóértekezleten 2019. június 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Sportszerű javaslattal élt nagy ellenfelével kapcsolatban a szlovák államfő

„Vannak különbségek a V4-államok között” – jelezte hétfőn Zuzana Čaputová szlovák államfő az Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott varsói sajtótájékoztatóján. A jelenleg folyó EU-s tisztújítás után szerinte újból az energiaügyi biztosi posztot kellene betöltenie a köztársasági elnöki székért vívott harcban ellene indult Maroš Šefčovičnak.

Zuzana Čaputová lengyelországi látogatásával zárta le a visegrádi országokban tett, beiktatása utáni körútját, s Andrzej Dudával egyetértettek abban, hogy a visegrádi csoport fontos regionális szereplő a közös érdekérvényesítés szempontjából. A szlovák államfő hangsúlyozta: hogy a régió hangja erősebb, mint egyetlen ország hangja.

„Ugyanakkor meg kell állapítanom, és a beszélgetés során ezt mindketten beláttuk, hogy vannak közöttünk különbségek” – fűzte hozzá Čaputová.

Az államfő utalt rá, hogy

a visegrádi partnerek nem úgy állnak hozzá a problémák megoldásához, ahogy ő vagy a Szlovák Köztársaság egésze. Fontosnak tartja viszont, hogy nyíltan tudjanak beszélni a különbségekről.

Megjegyezte: minden egyes visegrádi államfővel nyílt és korrekt párbeszédet folytatott.

Mind a szlovák, mind a lengyel államfő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a visegrádi négyek nem fogják képviseltetni magukat a legmagasabb uniós posztok szintjén. A szlovák elnök asszony ugyanakkor hozzátette: úgy tudja, Maroš Šefčovič továbbra is az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke marad. Šefčovičot – aki Čaputovával szemben tavasszal alulmaradt a szlovák köztársasági elnöki posztért vívott csatában – az Európai Bizottság elnökjelöltjeként is emlegették a visegrádi csoport részéről.

A lengyel álláspont szerint a tisztújításnak tükröznie kell a májusi európai parlamenti választás eredményét. Andrzej Duda kiemelte: a tisztújításról jelenleg politikai egyeztetések zajlanak, Varsó pedig olyan biztosi posztra fog pályázni, amely a lengyel érdekek minél jobb képviseletét teszi lehetővé.

A lengyel elnök természetesnek mondta, hogy az Európai Bizottság elnökjelöltje az európai parlamenti választáson diadalmaskodó Európai Néppártból kerüljön ki,

és ebben az összefüggésben támogatóan nyilatkozott a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen jelöltségéről.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×