eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A lakossági kérdésekre élő adásban válaszoló Vlagyimir Putyin orosz elnököt nézi televízión egy podolszki vendéglátóhely vendége 2019. június 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Majdnem elsírta magát élő adásban az orosz elnök

Valóban rosszabb lett az élet Oroszországban - vallotta be elérzékenyülve Vlagyimir Putyin szokásos éves betelefonálós műsorában. Az orosz elnök emellett figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne menjen háborúba Irán ellen.

Az Egyenes adás című program idején Oroszország-szerte négy órára leállt az élet és egy felmérés szerint az emberek egyharmada a munkahelyén nézte a műsort.

Szokás szerint Vlagyimir Putyin elnök az országot érintő bel- és külpolitikai, társadalmi és gazdasági kérdésekre válaszolt – a hivatalos adatok szerint 81 alkalommal. Az adásra azonban egy olyan időszakban került sor, amikor drámai módon esett a tetszési indexe: májusban azt mutatták ki, hogy rekordmélységbe, 31%-ra zuhant, de egy új számítási mód után a szociológusoknak 72%-ra sikerült feltornászni a mutatót.

Amire korábban nemigen volt példa:

az idén Putyin kénytelen volt elismerni a szegénységgel, az egészségügyi ellátással és nyugdíjrendszerrel kapcsolatos problémákat.

Az egyik első kérdés arról szólt, hogy a betelefonálók kíváncsiak voltak rá: az elnök szerint hogy lehet megélni 10 ezer rubeles, azaz 140 eurós fizetésből. Putyin nem akart hinni az első, őt faggató polgárnak, de két másiknak már kénytelen volt – erre azt mondta, hogy a minimálbérnél alacsonyabb fizetéseket a helyi régiós hatóságoknak ki kell vizsgálniuk.

Arról is faggatták, miért kell az oroszoknak egyre kevesebb pénzből élnie. Erre elmagyarázta, hogy a polgárok többet fordítanak adósságaik visszafizetésére.

Terítéken szerepeltek még a polgári szabadságjogok és a 12 úgynevezett nemzeti projekt, (amelyek valójában olyan fogalmakat ölelnek fel, mint a kultúra, demográfia, életkörülmények, hatékonyság, digitális gazdaság és mások) és amelyek a rendszert bíráló sajtó szerint nem javították a polgárok életét és nem gyorsították fel a gazdasági növekedést.

Külpolitikai kérdésekre térve, az ország ellen bevezetett külföldi szankciókról azt mondta, Moszkva „senkivel sem veszekedett, így nem is kell békülnie”, de nem lehet arra számítani, hogy a szankciókat törölnék.

Oroszország kész a párbeszédre az Egyesült Államokkal, annyira, amennyire ők készek – mondta és kifejtette: Donald Trump jogosítványai korlátozottak, tette hozzá. Azt is elmondta: hiba, hogy Washington szankciókat vetett ki Moszkvára, de szerinte ezt a hibát orvosolni fogják.

Kapott egy megjegyzést a komikusból elnökké választott új ukrán elnök, Vlagyimir Zelesznszkij is. "Tehetséges. Régen, a Ki mit tudban viccesek voltak a fellépései. Most már nem azok és az sem, ami Kelet-Ukrajnában megy. Nem csinálnak semmit, fokozzák a blokádot" – fejtegette a lázadó területek helyzetét illusztrálva. A lelőtt maláj repülő estében pedig tagadta Moszkva bűnösségét, hozzátéve, hogy nincs bizonyíték.

Azt is megkérdezték tőle: az orosz katonai kiadások növelése azt jelenti-e, hogy háború jöhet? Itt kitérő válaszként két mondást idézett: "Békét akarsz, készülj a háborúra" és "Ha nem akarod a saját hadseregedet etetni, akkor másét fogod".

Az elnök kapott egy hívást a Tyumenyi régió, Kaszkara nevű falujából, ahol arra panaszkodtak, hogy a település új részéről hiányzik a vízvezeték. Putyint meglepte a dolog, adás közben pedig érkezett a hír, hogy már a helyszínen van egy tévéstáb, ő pedig azt mondta:

"vegyék úgy, hogy beadtam ezt a kérelmet, az ilyen ügyeket a lehető leggyosabban meg kell oldani".

Az utolsó kérdés volt az, ami a legnagyobb meglepetést okozta: „Szégyellte már magát valamiért?” Amire Putyin elmesélte, hogy egyszer az utcán letérdelt elé egy nő és átadott egy cédulát, de azt elvesztették és itt majdnem elsírta magát, majd véget is ért az elnöki műsor.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×