INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

közel-kelet

irán

omán

támadás

hajó

Az ISNA iráni hírügynökség által közreadott kép a füstölgő Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben 2019. június 13-án. A hajó legénységét evakuálták, sajtóhírek szerint a norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég Marshall-szigetek felségjelét viselő hajóját támadás érte.

Megismétlődött az incidens, pattanásig feszült a helyzet az arab térségben

Ismét tankhajókat ért vélhetően támadás a Közel-Keleten. Az Ománi-öbölben két olajszállító legénységét evakuálták az incidensek nyomán. Az esetek egy hónappal azután történtek, hogy hasonló módon okoztak kárt ismeretlen elkövetők négy hajóban. Az Öböl-beli arab országok többé-kevésbé nyíltan Iránt vádolták, ami fokozta a feszültséget a térségben.

A Perzsa- vagy más néven Arab-öböl térségében fekvő Ománi-öbölben történt incidensek nyomán már vizsgálatot folytat a Brit Tengeri Kereskedelmi Műveletek nevű szervezet, amely valójában a brit Királyi Haditengerészet része.

Információk szerint ezúttal két olajszállító hajót érhetett támadás, amelynek nyomán evakuálták az érintett járművek legénységét – összesen 21 embert.

A hír nyomán 4 százalékkal megugrottak az olajárak, mivel az csak tovább fokozta a térségben a feszültséget Irán valamint az Egyesült Államok és helyi szövetségesei között.

Az incidensek helyszíne a Hormutzi-szoros közelében fekszik – ez egy olyan stratégiai fontosságú terület, ahol a világ olajigényét kielégítő szállítások egyötöde halad át.

A két érintett hajó a Marshal-szigetek zászlója alatt közlekedő Front Altair és a panamai zászló alatt hajózó Kokuka Courageous. Csütörtök délelőtt sem Omán – amelyek felségvizein a mostani incidensek történtek – sem a korábban érintett Egyesült Arab Emírségek nem kommentálták a híreket.

A Tradewinds nevű hajózási újság szerint a májusi incidensek során a norvég Frontline cég tulajdonában lévő egyik hajót torpedó találta el, az Emírségekhez tartozó Fuzsaira vizein. Ezt csak név nélkül nyilatkozó források állították és a cég nem kommentálta az esetet.

Most, a Kokuka nevű, metanolt szállító hajó kapcsán szintén egy név nélkül nyilatkozó hajózási ügynök azt mondta, hogy valószínűleg mágneses aknára futott. A legénységet átvitték egy másik járműre, maga a hajó pedig üresen sodródik a tengeren – mondta.

A Reuters idézett egy további forrást, amely szerint az ománi incidensekben említett másik hajót „felszíni támadás” érte. A Dryad Global hajózási hírszerzési cég szerint a 75 ezer tonna műtrágyát szállító hajó lángokban áll és szintén legénység nélkül sodródik.

Az Emirátusok szerint a májusi incidensek mögött „állami szereplő” állhat. Szaúd-Arábia, Irán regionális ellensége ennél tovább ment és egyenesen Teheránt vádolta meg, ami azonban az iráni vezetés tagadott.

Az amerikai haditengerészet közölte, hogy reggel két SOS-jelzést kapott és hogy „segítséget nyújt”.

A mostani incidensek különösen kényes pillanatban történtek, amikor Abe Sindzo japán miniszterelnök Iráni látogatása során közvetíteni próbál a feszültségben érintett felek között.

Nyitókép: MTI/AP

Kapcsolódó hang

Újabb tankhajókat ért támadás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018