eur:
389.15
usd:
361.99
bux:
68479.51
2024. május 8. szerda Mihály
Az ISNA iráni hírügynökség által közreadott kép a füstölgő Front Altair tartályhajóról az Ománi-öbölben 2019. június 13-án. A hajó legénységét evakuálták, sajtóhírek szerint a norvég Frontline tengeri szállítmányozó cég Marshall-szigetek felségjelét viselő hajóját támadás érte.
Nyitókép: MTI/AP

Megismétlődött az incidens, pattanásig feszült a helyzet az arab térségben

Ismét tankhajókat ért vélhetően támadás a Közel-Keleten. Az Ománi-öbölben két olajszállító legénységét evakuálták az incidensek nyomán. Az esetek egy hónappal azután történtek, hogy hasonló módon okoztak kárt ismeretlen elkövetők négy hajóban. Az Öböl-beli arab országok többé-kevésbé nyíltan Iránt vádolták, ami fokozta a feszültséget a térségben.

A Perzsa- vagy más néven Arab-öböl térségében fekvő Ománi-öbölben történt incidensek nyomán már vizsgálatot folytat a Brit Tengeri Kereskedelmi Műveletek nevű szervezet, amely valójában a brit Királyi Haditengerészet része.

Információk szerint ezúttal két olajszállító hajót érhetett támadás, amelynek nyomán evakuálták az érintett járművek legénységét – összesen 21 embert.

A hír nyomán 4 százalékkal megugrottak az olajárak, mivel az csak tovább fokozta a térségben a feszültséget Irán valamint az Egyesült Államok és helyi szövetségesei között.

Az incidensek helyszíne a Hormutzi-szoros közelében fekszik – ez egy olyan stratégiai fontosságú terület, ahol a világ olajigényét kielégítő szállítások egyötöde halad át.

A két érintett hajó a Marshal-szigetek zászlója alatt közlekedő Front Altair és a panamai zászló alatt hajózó Kokuka Courageous. Csütörtök délelőtt sem Omán – amelyek felségvizein a mostani incidensek történtek – sem a korábban érintett Egyesült Arab Emírségek nem kommentálták a híreket.

A Tradewinds nevű hajózási újság szerint a májusi incidensek során a norvég Frontline cég tulajdonában lévő egyik hajót torpedó találta el, az Emírségekhez tartozó Fuzsaira vizein. Ezt csak név nélkül nyilatkozó források állították és a cég nem kommentálta az esetet.

Most, a Kokuka nevű, metanolt szállító hajó kapcsán szintén egy név nélkül nyilatkozó hajózási ügynök azt mondta, hogy valószínűleg mágneses aknára futott. A legénységet átvitték egy másik járműre, maga a hajó pedig üresen sodródik a tengeren – mondta.

A Reuters idézett egy további forrást, amely szerint az ománi incidensekben említett másik hajót „felszíni támadás” érte. A Dryad Global hajózási hírszerzési cég szerint a 75 ezer tonna műtrágyát szállító hajó lángokban áll és szintén legénység nélkül sodródik.

Az Emirátusok szerint a májusi incidensek mögött „állami szereplő” állhat. Szaúd-Arábia, Irán regionális ellensége ennél tovább ment és egyenesen Teheránt vádolta meg, ami azonban az iráni vezetés tagadott.

Az amerikai haditengerészet közölte, hogy reggel két SOS-jelzést kapott és hogy „segítséget nyújt”.

A mostani incidensek különösen kényes pillanatban történtek, amikor Abe Sindzo japán miniszterelnök Iráni látogatása során közvetíteni próbál a feszültségben érintett felek között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Furcsán viselkedik a forint

Furcsán viselkedik a forint

A tegnap délutáni dollárerősödés ellenére továbbra sem beszélhetünk fordulatról a forint piacán, a dollárral szemben ugyan távolodik a jegyzés a kulcsfontosságú 360-as szinttől, az euróval szemben azonban továbbra is több mint kéthavi csúcsának közelében mozog a magyar deviza szerdán is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×