eur:
392.86
usd:
368.21
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke (b) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke sajtótájékoztatót tart az őszi megyei választásokon való együttműködés lehetőségeiről tartott megbeszélés után az MKP pozsonyi székházában 2017. április 26-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Nem lesz brüsszeli képviselete a felvidéki magyaroknak

Szlovákiában alacsony részvétel mellett két, koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, a Progresszív Szlovákia és az Együtt nyerte az európai parlamenti választásokat. A felvidéki magyar választók voksaiért küzdő tisztán magyar párt, a Magyar Közösség Pártja és a szlovák-magyar vegyespárt, a Híd sem szerzett mandátumot.

Szlovákia történetének negyedik EP-választásán az uniós tagállamok átlagához képest alacsony, 22,74 százalékos volt a részvételi arány, ugyanakkor jelentősen meghaladta az öt évvel ezelőtti összeurópai negatív rekordot, amikor a választóknak csupán 13 százaléka járult az urnákhoz.

Az európai parlamenti választásokat a pozsonyi parlamenten kívüli liberális szövetség, a Progresszív Szlovákia és az Együtt alkotta koalíció nyerte. A hivatalos végeredmény szerint ez a szövetség a szavazatok 20,1 százalékát szerezte meg. A második helyen a vezető kormánypárt, a Smer végzett 15,72 százalékkal, míg a harmadik a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt lett 12,7 százalékkal. A Kereszténydemokrata Mozgalom 9,69, a Szabadság és Szolidaritás 9,62, az OĽaNO 5,25 százalékot szerzett. Ez a hat párt küldhet képviselőket az Európai Parlamentbe, közöttük oszlik meg a 14 mandátum.

Nem lesz azonban szlovákiai magyar az európai testületben.

A Magyar Közösség Pártja 4,96 százalékos eredményével, 396 szavazat híján nem szerzett mandátumot. A Híd pedig csak 2,59 százalékot kapott. Az MKP a 15 magyarok lakta járásból 9-ben a legtöbb szavazatot szerezte, de ahol nem, ott is megelőzte a Hidat. A legszorosabb eredmény a Losonci járásban született, ahol alig több mint 100 szavazattal került előrébb az MKP, a legnagyobb különbség pedig a Komáromi és Lévai járásokban, ahol majdnem négyszer annyian szavaztak az MKP-ra, mint a Hídra.

Bugár Béla, a Híd elnöke mindenkinek megköszönte, hogy elment szavazni, és gratulált azoknak, akik sikerrel jártak. Úgy fogalmazott, bonyolult időszak elé néznek. "Sajnálom, hogy a szlovákiai magyaroknak nem lesz képviseletük, és hogy Nagy József, a Híd EP-képviselője nem folytathatja az elkezdett munkát a kisebbségi jogok terén. Azért sajnálatos mindez, mert ezt senki sem teszi majd meg helyettünk" - tette hozzá Bugár Béla.

"Közel tízezer szavazattal többet kapott az MKP-listája, mint öt éve. Köszönjük mindenkinek, aki bizalmat szavazott nekünk" - írta Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke.

„A negatív magyar közhangulat ellenére nagyobb bizalmat kaptunk, ám a megugrott országos részvételi arány miatt ez kevés volt"

– folytatta. "A szombati eredmény megmutatta, hogy a felvidéki magyarság megosztottsága olyan luxus, amelyet nem engedhetünk meg magunknak" - fűzte hozzá Menyhárt József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×