eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: pixabay.com

Bíróság elé vihetik az abortuszellenes törvényt

Tilos az abortusz Alabamában. Az amerikai szövetségi állam kormányzója által szentesített új törvény még a nemi erőszak vagy a vérfertőzés nyomán létrejött terhesség megszakítását is bünteti.

Egyre szigorúbbak az abortuszellenes törvények az amerikai dél néhány államában. Georgia hatalmas vitát kirobbantó törvénye után jött Alabama, ahol a kormányzó, Kay Ivey szerdán aláírta az eddigi legszigorúbb törvényt.

A jogszabály értelmében 99 év börtönnel sújtható az abortusz, még akkor is, ha a terhesség vérfertőzés vagy nemi erőszak eredménye volt.

Az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróság 1973-as döntése adott jogot a nőknek arra, hogy eldöntsék: véget vetnek-e terhességüknek. Az abortusz a társadalmat súlyosan megosztó kérdés az országban és abortuszpárti aktivisták kilátásba helyezték, hogy bírósági úton megtámadhatják az alabamai törvényt.

A helyi kormányzó úgy írta alá a törvényt, hogy a republikánus vezetésű helyi szenátus elvetette azt a demokrata módosító indítványt, amely engedélyezte volna a terhességmegszakítást nemi erőszak és vérfertőzés esetében.

„Minden élet drága és minden élet szent ajándék Istentől”

– kommentálta a döntését Kay Ivey.

Az abortuszjog és a nők saját testükkel való önrendelkezési jogának támogatói hasonlóan érzelmesen érveltek:

„Ez háború a nők ellen. Teljes gőzzel folyik, már évtizedek óta készültek rá”

– mondta Gavin Newsom, Kalifornia állam demokratapárti kormányzója.

Mint a Reuters emlékeztetett rá, az idén 16 amerikai szövetségi államban korlátozták a terhességmegszakítást. Ezekből négyben attól kezdve, hogy hallható az embrió szívverése – ez általában a terhesség hatodik hete, amikor sok nő még nem lehet tisztában azzal, hogy várandós.

A Planned Parenthood – magyarul Tervezett Szülőség – nevű csoport és az Amerikai Polgárijogi Unió bíróság előtt támadta meg Ohio állam törvényét, amely a terhesség hatodik hete után tiltja az abortuszt.

Az új alabamai törvény, amely fél év múlva lép hatályba,

azokat sújtja közel százéves börtönnel, akik terhességmegszakítást hajtanak végre, míg az érintett nőt nem bünteti.

Az amerikai abortuszellenes politikusok tisztában vannak azzal, hogy bármely törvényüket bíróság elé vihetik ellenfeleik és az ügyek akár a Legfelsőbb Bíróságig is eljuthatnak. A testületben azonban, Donald Trump elnök kinevezései nyomán a konzervatívok kerültek többségbe.

Perre már volt példa az idén, és a bíróságok elvetették a Kentucky és Iowa államokban hozott törvényeket. Az alabamai törvény támogatói viszont közölték: mindent felülír az embrió élethez való joga, és készek a megméretésre, akár a Legfelsőbb Bíróságon is. Ennek nyomán akár törölhetik azt az 1973-as törvényt, amely a privátszférához való alkotmányos jog alapján jogot adott a nőknek az abortuszra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×