eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

A brexit aggasztja a legjobban az angliai magyarokat

A Nagy-Britanniában élő magyarokat a brexit foglalkoztatja leginkább az európai parlamenti választáson is, csak utána következik a terrorizmus elleni küzdelem és a bevándorlás problémája - derül ki egy friss szigetországi felmérésből.

Nagy-Britanniában becslés szerint 350 ezer magyar él, a fele Londonban. Közeledik május 26., amikor az uniós tagországok szavazói megválasztják az Európai Parlament képviselőit. Részt vehetnek a szavazáson a külföldön élő magyar állampolgárok is, ezért Angliában sokan készülnek élni a szavazati jogukkal, mert úgy érzik, minden nemzet szavának súlya lehet az európai politika alakításában. Az Európai Unió londoni képviselete az Eurobarométer segítségével készített kimutatást a szigetországban élő külföldiek nézeteiről a szavazás előtt.

A YouGov közvéleménykutató korábbi felmérése azt kutatta, milyen témák foglalkoztatják az uniós tagországok lakóit az európai választás közeledtével, s kiderült, hogy

az iszlám radikalizmus veszélye a legégetőbb problémák között van.

Az Eurobarométer-felmérés készítői specifikusan a tíz legnépesebb nagy-britanniai nemzetiségi csoport tagjaihoz intézték kérdéseiket, nemcsak az őket foglalkoztató témákról, hanem az Európai Unióhoz kapcsolódó elvárásairól is. Az angliai magyarság csoportja nem a legnépesebb, hiszen jelenleg körülbelül egymillió lengyel és 420 ezer román él a szigetországban, s nagyon sok olasszal, franciával, spanyollal, sőt némettel is találkozhatunk.

Az Európai Parlament nagy-britanniai sajtóattaséja, Olga Dziewulska a felmérésről elmondta, az volt az első kérdés, hogy fontosnak tartják-e az unió szerepét a világpolitikában. A megkérdezettek többsége, 56 százaléka igenlő választ adott, az 55 évnél idősebbek pozitívabbak voltak, mint a fiatalabbak. A nagy többséget érdeklik az európai ügyek. Tíz közül több mint négy angliai magyar készül szavazni is.

Mivel az angliai magyarok jelenleg a brexit gondterhelt napjait élik át,

a legtöbben (59%) azt válaszolták, hogy a fő téma az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni viszonyának alakulása.

Ez után következik a sorban a terrorizmus elleni küzdelem (44%) és ettől elvonatkoztatva a bevándorlás problémája (40%). Sokan tartják fontosnak, hogy a brexit után is megbízható legyen az uniós állampolgárok szociális ellátottsága Nagy-Britanniában.

Egyébként még mindig bizonytalan, hogy maguk a britek szavaznak-e majd. Az egyre húzódó és egyre bonyolultabb brexitfolyamat kedd délutáni eseményeként Theresa May bejelentette: rövid idejű hosszabbítást kér Brüsszeltől a megállapodásos elszakadás érdekében. Még május 26. előtt szakítana, hogy a briteknek ne kelljen részt venniük az európai szavazáson. Ha azonban április 12-ig nem születik meg a döntés, akkor jelen állás szerint a szavazást a britek sem kerülhetik el. De persze az is előfordulhat, hogy Nagy-Britannia paktum nélkül kizuhan az unióból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×