eur:
392.78
usd:
367.83
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Influenza elleni védőoltást tartalmazó ampullák egy salgótarjáni háziorvosi rendelőben 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén is jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Nyitókép: Komka Péter

Kanyarójárvány a Siemens csehországi gyárában

A korábbi három műszak helyett most egyben folyik a termelés, csak az állhat be dolgozni, akit beoltottak. Többen kórházba kerültek. Szlovákiában is jelen van a kanyaró, év eleje óta már 80 beteget regisztráltak.

A kanyarójárvány nemcsak Prágában, hanem a Hradec Králové-i térségben felütötte a fejét. Az egyik kisvárosban, Trutnovban a Siemens gyárában csökkenteni kellett a termelést, mert a dolgozók egy része kanyarós lett. Az alkalmazottak körében megkezdték a védőoltások beadását.

A trutnovi üzemben három műszakban dolgoznak az emberek, ám amióta a kanyaró felütötte a fejét a térségben, csak egy műszakban folyik a termelés. Mindezt a cég szóvivője is megerősítette.

"Csak azok a munkások állhatnak be dolgozni, akiket bizonyítottan beoltottak kanyaró ellen, és nem terjesztik tovább a betegséget okozó vírust"

– tájékoztatott Mariána Kellerová.

Az üzemnek összesen 420 alkalmazottja van, közülük már húszan szorultak kórházi kezelésre. Minden munkásnak el kellett mennie kötelező orvosi kivizsgálásra, az eredmények pedig arról árulkodnak, hogy az alkalmazottak közel fele korábban nem kapta meg a kanyaró elleni védőoltást.

A trutnovi kórházban az influenzajárvány miatt nemrég ért véget a látogatási tilalom, a kanyarójárvány miatt azonban az egész intézményben továbbra is szigorúan tilos a látogatás.

Szlovákiában is jelen van a kanyaró, a járványügyi szakemberek év eleje óta már 80 beteget regisztráltak. Kelet-Szlovákiában a Nagymihályi járásban van a legtöbb kanyarós. Deregnyő községből kezdett el terjedni a betegség.

Elsőként három, Nagy-Britanniából hazaérkező lakos betegedett meg. A többi eset ezekkel van epidemiológiai összefüggésben.

Szlovákiában rendszer szabályozza a kötelező védőoltásokat, ennek alapján óvodába csak olyan gyermeket lehet beadni, akinek egészségügyi állapota lehetővé teszi, hogy közösségben tartózkodjon. "Az orvosi alkalmassági tanúsítványnak tartalmaznia kell a kötelező védőoltásról szóló igazolást is. A törvényi szabályozás arra viszont már nem tér ki, hogy az óvodáknak a felvételnél figyelembe kell-e venniük ezt az igazolást" - jegyezte meg Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. A legtöbb kanyarós beteg épp azok közül a kisgyermekek közül kerül ki, akik még nem kapták meg a védőoltást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×