INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

who

ledia lazeri

kanyaró

oltásellenesség

Kanyaró elleni védőoltást ad be egy Fülöp-szigeteki gyereknek egy otthonlátogató védőnő Manila szegénynegyedében 2019. február 16-án. A cseppfertőzéssel terjedő betegség az utóbbi hetekben mintegy hatvan ember halálát okozta Luzon szigetén és a Visayan-szigeteken, az áldozatok többsége négyéves kor alatti gyermek.

Sok fertőzés elterjedhet az oltásellenesség miatt

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Európában 2018-ban több mint háromszor annyian kapták el a kanyarót, mint az előző évben – figyelmeztetett a WHO magyarországi irodájának vezetője.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg az oltásellenesség jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az egészségre az egész világon. Európában is nagyon aggasztó a kanyarós esetek számának emelkedése. 2017-ben kicsivel több mint 25 ezer ilyen eset volt, 2018-ban pedig már több mint 82 ezer; vagyis megháromszorozódott a fertőzöttek száma – tájékoztatott Ledia Lazeri, hozzátéve: a kanyaró halálos is lehet, ezerből egy beteg belehal. 2018-ban Európában 72-en vesztették el így az életüket.

A WHO magyarországi irodájának vezetője kiemelte:

az oltásellenesség a fő oka a kanyaró terjedésének.

Bár ezen a kontinensen is vannak olyan konfliktusos területek, ahol nehezebb hozzáférni a vakcinához, a legnagyobb gondot mégis az okozza, hogy többen nem akarják beoltatni magukat, illetve bizonyos helyeken nincsen központilag megszervezett oltási program.

A WHO adatai szerint az utóbbi időben nőtt a beoltottak száma Európában, sokan azonban csak azután kérték az oltást, hogy látták, mennyien elkapták a kanyarót az elmúlt két évben. Náluk csak a következő évek járványainál érvényesül a védettség.

Akik nem férnek hozzá a vakcinához, olyan területeken élnek, ahol vagy háború van, vagy jellemző az elvándorlás a konfliktusok vagy természeti katasztrófák miatt

– jegyezte meg Ledia Lazeri. Az immunizációs lánc emiatt megszakadt. Ezekre a területekre nemzetközi együttműködésben igyekszik oltóanyagot juttatni például a WHO vagy a UNICEF – tette hozzá.

A WHO szerint leginkább az oltásellenes mozgalmak miatt terjedt a betegség egyre nagyobb mértékben, az egész világon. Az Egyesült Államokban például rendkívüli állapotot vezettek be a kanyarójárvány miatt. Szlávik János infektológus főorvos szerint ennek fő oka, hogy ott nem kötelező beadatni a vakcinát.

A Dél-Pesti Centrumkórház főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy más kontinensekből is behurcolhatnak szinte már elfeledett betegségeket, ilyen a tüdővész is.

Magyarországon a szigorú oltási rendnek köszönhetően kisebb a komoly járványok veszélye – tette hozzá Szlávik János.

Nyitókép: MTI/AP/Bullit Marquez

Kapcsolódó hang

Megháromszorozódott a kanyarós megbetegedések száma - WHO
 
Szlávik János
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018