eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A járványügyi zárlatot jelző tábla a makói kórház bejáratán 2017. március 6-án. Március 4-én a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont makói telephelyén az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyarómegbetegedések miatt zárlatot rendeltek el a makói kórház fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegén.
Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Halálos kanyarójárvány: meddig tart a nyájimmunitás?

Belehalt a kanyaróba egy 12 éves, mezőterebesi fiú Munkácson, a Kárpátalja megyei gyermekkórházban.

A haláleset múlt szombaton történt. Roman Snyicer, a kórház főorvosa elmondta, hogy a fiút aznap reggel szállították be a kórházba, akkor már állapota közepesen súlyos volt. Körülbelül egy héttel korábban betegedett meg, otthon ápolták. Kanyaró ellen nem volt beoltva. Mivel állapota rohamosan romlott, az intenzív osztályra vitték, de az életét már nem tudták megmenteni.

A kárpátaljai fiú idén már a 15. halálos áldozata a kanyarónak Ukrajnában: 11 gyermek és négy felnőtt halt bele a betegségbe, a mostanit megelőzően október 1-jén egy hároméves kisfiú a nyugat-ukrajnai Lviv megyében. Az év eleje óta már csaknem 34 ezren betegedtek meg Ukrajnában kanyaróban, közülük több mint 20,5 ezer a kiskorú. Az utóbbi hetekben országosan hozzávetőleg 600-800 új beteget regisztrálnak. Európában idén eddig összesen 37 ember halt meg kanyaró miatt, és 41 ezer regisztrált beteg van.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorban felidézte, hogy a betegség nagyon fertőző, nagy tömegeket érintő járványt okozott az 1960-1970-es években. A jelenlegi helyzet azért alakulhatott ki, mert az oltási kampány következtében a magas átoltottság miatt kialakult az úgynevezett "nyájimmunitás", valamint az emberek azt hitték, hogy ez a betegség már eltűnt. Holott a betegség ott volt, csak nem voltak fogékonyak az átoltottság miatt az emberek.

Az utóbbi időben divat lett az oltásellenesség is, így megemelkedett a fogékony emberek száma. Így ismét felütötte a fejét a betegség – magyarázta a gyermekorvos. Mindezek következtében egyik évről a másikra megduplázódott a kanyarós betegek száma.

Póta György szerint Magyarország még nagyon jó helyzetben van, mert nálunk mindössze 18 megbetegedésről tudnak, míg Romániában, Szerbiában, Ukrajnában sokkal rosszabb a helyzet. Azok, akik 1990 után születtek, kétszer vannak oltva, ők maximálisan védettek, viszont akik előtte születtek, az akkori oltási rend miatt nem rendelkeznek teljes védettséggel, de addig nem fertőződtek meg, amíg élt a nyájimmunitás.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×