eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Rotterdam, 2016. május 24.A Harmony of the Seas, a világ legnagyobb óceánjáró kirándulóhajója érkezik Rotterdam kikötőjébe 2016. május 24-én. A 362 méter hosszú és 66 méter széles, a 2100 főnyi személyzet mellett 6360 utas befogadására képes hajó a Royal Caribbean Cruises amerikai társaság számára épült 10 millió munkaórányi munkával, kereken egymilliárd euróért (kb. 315 milliárd forint). A 120 ezer tonnás, 16 emelet magas kolosszuson 66 ezer négyzetmétert foglalnak el az éttermek és a szabadidő-létesítmények, köztük a világ legnagyobb, hajón működő vízi csúszdája. (MTI/EPA/Lex van Lieshout)
Nyitókép: MTI/EPA/Lex van Lieshout

A legrosszabbra készül a britek legfontosabb partnerkikötője

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból komoly gondokat és fennakadásokat okozhat Európa legnagyobb kikötőjében, Rotterdamban. A holland városon át halad át ugyanis a Nagy-Britanniához kapcsolódó árukereskedelem jelentős része – és a kamionok veszteglésre kényszerülhetnek.

A politikai játszmák miatt egyelőre nem világos, hogy mikor és hogyan lép ki Nagy-Britannia az EU-ból, de az európai megakikötő, Rotterdam a legrosszabbra készül.

Ha a brit parlament megosztottsága miatt bukik a szabályozott és átmenetet magában foglaló kilépés lehetősége, akkor a britek március 29-én csapják be maguk mögött az ajtót, és költöznek ki a közös házból. A fő gond ezzel az lesz, hogy a kontinens és a szigetország között azonnal a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO vámszabályai lépnek életbe.

Hogyan hat ez Rotterdamra? Az oda érkező kamionok nem indulhatnak tovább akadálytalanul az áruval.

A holland kikötőn minden évben 40 tonna a britekhez tartó, illetve onnan Európába küldött áru halad át – közölték a kikötői hatóságok, amelyek most kétségbeesetten készülnek a lehetőségre.

A WTO-vámszabályok azt jelentik, hogy a kamionoknak először át kell esniük a szükséges vizsgálatokon és be kell szerezniük a tovább haladáshoz szükséges papírokat. Amíg várnak, addig hatalmas forgalmi dugók alakulhatnak ki nemcsak a kikötőben, de Rotterdam körül is.

A britekhez tartó kamionokat ugyanis nem engedik majd be terminálra és azok így az odavezető utakon vesztegelhetnek majd és a nehézségek valószínűleg alaposan próbára teszik majd a nyomás alatt lévő sofőrök idegrendszerét.

A város így most gigantikus parkolót épít a környékbeli mezőgazdasági földeken,

de a tervek szerint csak 200 kamion tud majd itt ideiglenesen parkolni, amíg a vezetők megszerzik a szükséges dokumentációt.

"A brexit utáni első napok bizonyosan lázongásokat és bizonytalanságot okoznak majd" – mondta Allard Castelein, a kikötő vezérigazgatója. "Mindent megtettünk, hogy készen álljunk, de mindig lehetnek gondok" – tette hozzá.

"Aggodalmat okoz az Európába irányuló brit export kérdése is. Amíg a brit és uniós politikusok tárgyaltak a brexitről, addig nem volt lehetőségünk valódi tárgyalásokat folytatni arról, hogyan kezeljük a felmerülő gondokat" – mondta a kikötőigazgató.

"Tehát az, hogy hogyan működnek majd a dolgok a brit oldalon, számunkra egy fekete dobozt jelentenek"

– fogalmazott.

A holland hatóságok közben 300 új vámilletékest és többtucat állatorvost vesznek fel, hogy a lehető leggördülékenyebb legyen az ellenőrzés az alku nélküli brexit esetén.

A kikötő egyelőre arra készül, hogy maga a brit kilépés nem nagyon érinti majd anyagilag. Az illetékes azonban elismerte: ha a brexit és annak módja miatt gazdasági recesszió alakul ki a briteknél és visszaesik a kereskedelem, akkor Rotterdam is nagy árat fizethet a brexitért. A hollandok meg is becsülték, mennyit veszíthet az egész ország - Európa ötödik legnagyobb gazdasága - az alku nélküli brit kilépéssel: 2023-ig 2,3 milliárd eurót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×