INFORÁDIÓ 
2019. február 21. csütörtök
Eleonóra

kávé

felsőnémeti

szlovák

ukrán

határ

vámos

korrupció

Egy kis kávépénz, és gyorsabb a határügyintézés Felsőnémetinél - videó

Egy kis kávépénz, és gyorsabb a határügyintézés Felsőnémetinél - videó

Az elmúlt napokban nagy felháborodást váltott ki Szlovákiában az a videófelvétel, melyen egy szlovák vámos 20 euró, azaz mintegy 6500 forint kenőpénzt kért a gyorsabb ügyintézésért egy átjutásra váró ukrán állampolgártól. A vámőr azt mondta, kávéra kéri az összeget.

Az esetet Vitalij Glagola ukrán újságíró leplezte le, aki saját bőrén tapasztalta: aki gyorsabban szeretne bejutni Ukrajnából Szlovákiába, annak fizetnie kell a vámtisztnek. A bódéból kihajoló vámos azt mondta,

itt az a hagyomány, hogy kávépénzt ad, aki gyorsabban át szeretne jutni.

Vitalij Glagola azonban megtagadta a 20 euró kifizetését.

Az újságíró által az internetre feltöltött kisvideóból kiderül, hogy az eset a felsőnémeti határátkelőnél történt. A rejtett kamerás felvétel tanúsága szerint

miután az újságíró nemet mondott a vámtiszt felkérésére, az félretette a papírjait, és a soron következő várakozókkal kezdett foglalkozni, akiket szintén felszólított a kávépénz kifizetésére.

A videót azóta nagyon sokan megtekintették, és szép számban kommentálták is. A hozzászólások többsége pedig arról tanúskodik, hogy nem egyedi esetről van szó, többen jelezték ugyanis, hogy hasonlóképp jártak a határátlépés során.

A korrupció híre magasabb szintekre is eljutott.

A Szlovák Vámhivatal már azonosította a vámőrt,

akit felfüggesztettek állásából, és az illetékes felügyelőség vizsgálja az ügyet. A hivatal emellett kemény hangvételű közleményben ítélte el a történteket, és szigorú büntetéseket helyezett kilátásba. Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter határozottan kijelentette, hogy nem tűri el a korrupció semmilyen formáját a tárca által irányított intézményeknél.

A minisztérium által kiadott közleményből kiderül, hogy

2016 és 2018 között a vámhatóság 9 alkalmazottját bocsátották el hasonló bűncselekmények miatt,

33 alkalmazott ellen fegyelmi eljárást indítottak, s mivel a pénzügyőrségnek összesen 9300 alkalmazottja van, nyilvánvaló, hogy munkatársaik döntő többsége szabályszerűen és lelkiismeretesen végzi a dolgát.

Nyitókép: Facebook/Vitaly Glagola

Kapcsolódó hang

Kávépénzért gyorsabb az ügyintézés a szlovák-ukrán határon
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018