INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

brexit

theresa may

donald tusk

európai unió

Theresa May brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben tartott sajtóértekezletének végén, 2018 november 15-én. Kormánya az előző nap jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet, ám ez elleni tiltakozásul két miniszter és több államtitkár lemondott.

Brexit: újratárgyalás helyett további biztosítékokat ajánl Brüsszel

Az Európai Unió vezetői nem hajlandók újratárgyalni a Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló alkut, de támogatást akarnak nyújtani Theresa May kormányfőnek, hogy meggyőzze a brit parlamentet: fogadja el a kilépési egyezményt.

Brüsszel ismét azt üzente Londonnak: a jelenlegi megállapodás az egyetlen és a lehető legjobb alku Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetéséről.

Azaz: az EU nem tárgyalja újra a brexit-egyezményt, annak ellenére, hogy Theresa May brit kormányfő ezt szeretné.

May hétfőn – egy nappal a Brüsszellel kötött brexit-alkuról szóló parlamenti voks előtt – elhalasztotta a szavazást, azzal az indokkal, hogy az egyezményt leszavaznák a brit alsóházban, és hogy több időre van szüksége a szkeptikus képviselők meggyőzésére.

Az időnyerő taktika részeként azt mondta: Brüsszellel tárgyalva finomítaná az ír-északír határ ellenőrzéséről szóló kitételt, amely lehetővé teszi, hogy a tartományra más vámszabályok vonatkozzanak a jövőben, mint Nagy-Britannia más részeire.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke viszont feketén-fehéren közölte, hogy Brüsszel nem hajlandó újratárgyalni a brexit-alkut, és benne az ír határt érintő szabályozást.

Ehelyett

segítséget ígért a szkeptikus brit parlament meggyőzésére,

és a brit belpolitikai vitákra utalva arról is beszélt, hogy folytatják a felkészülést arra az esetre, ha a britek elfogadott egyezmény hiányában, kaotikus körülmények között lépnének ki az EU-ból.

A Tusk által csütörtökre összehívott európai uniós csúcs előtt újabb diplomáciai erőfeszítéseket tesznek a brexit-egyezmény megmentésére. A tárgyalók „kiegészítő nyilatkozatot” ajánlhatnak a briteknek, amelyben „további biztosítékokat” adhatnak nekik az ír határellenőrzésről szóló és a szigetországban népszerűtlen rendelkezéssel kapcsolatban.

Miközben May kedden újabb európai körútra indul, vezető EU-illetékesek azt mondták: a további biztosítékok nem írhatják felül az ír határ szabad átjárhatóságáról szóló garancia lényegét. Ez arról szól, hogy az Egyesült Királyság vámunióban marad az Európai Unióval „azzal a feltétellel és addig”, amíg nem fogadnak el egy további egyezményt a felek jövőbeli kapcsolatairól.

Másképp leírva, az angol nyelvezetben backstop néven emlegetett garancia lényege, hogy csak akkor lép ideiglenesen érvényre, ha a britek és az EU a jövő évi kilépés után nem tudnak megegyezni a jövőbeli „állandó kapcsolatokról”.

Brexit-párti brit politikusok viszont attól tartanak, hogy ez egy csapda,

amely az EU-hoz kötné és ezzel megfosztaná az önálló kereskedelmi politika lehetőségétől Nagy-Britanniát.

Azt, hogy nem lesz újratárgyalás, Sebastian Kurz osztrák kancellár is hangoztatta: „jó és kiegyensúlyozott alkut kötöttünk. Mindenkinek az az érdeke, hogy elkerüljük Nagy-Britannia szabályozatlan kilépését” – mondta. Simon Coveney ír miniszterelnök-helyettes is azt emelte ki, hogy „az alku nem változik”, Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexit-koordinátora pedig fáradtan közölte:

„véssék az eszükbe, hogy soha nem hagyjuk cserben az íreket.

Ez a késlekedés csak további kényelmetlenséget okoz a cégeknek és az embereknek. Ideje, hogy eldöntsék, mit akarnak!” - üzente a brit politikai vezetésnek.

Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Kapcsolódó hang

Nem lesz brexit-újratárgyalás
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018