eur:
394.2
usd:
369.96
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

"Putyin csápja" kerülhet az Interpol élére

Orosz vezetője lehet szerdától az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnek. Egyes kommentátorok "Putyin orosz elnök mesteri húzásának" nevezik a lépést.

Csütörtökön már Alekszandr Prokopcsuk volt orosz belügyminisztériumi vezető és az Interpol egyik európai alelnöke ülhet a nemzetközi rendőri szervezet elnöki székében. Brit sajtójelentések szerint ő a legesélyesebb, hogy az Interpol Dubajban tartott közgyűlésén elnyerje a posztot.

A hely azután üresedett meg, hogy Kínában letartóztatták az Interpol egykori főnökét. Meng Hongvej hollétéről azóta sem tudni, bár Peking megerősítette, hogy korrupciós vádat emeltek ellene. Ideiglenes elnökként egy dél-koreai illetékes, Kim Dzsong Jang töltötte be a tisztet, aki az egyik jelölt, míg a másik a volt orosz belügyi vezető. A brit sajtó szerint

a tagállamok között olyan mértékű Prokopcsuk támogatottsága, hogy borítékolható a megválasztása.

Nyugati körökben felháborodást váltott ki a lehetőség,

a Forbes magazin például „Oroszország fő jogsértője” megválasztásáról ír,

ami „alapvető kérdéseket vet fel”. A magazin szerint senki sem felelős olyan mértékben az Interpol rendszerével való visszaélésekért, mint Alekszander Prokopcsuk.

Sokan attól tartanak, hogy

a Kreml ezek után ellenfelei üldözésére használhatja fel az Interpol nemzetközi elfogatóparancsait.

A visszaélések egyik példájaként az üzleti magazin a Kreml ősellenségévé vált William Browder üzletember „zaklatását” nevezi. Az ő nevéhez fűződik a Moszkvát büntető Magnyitszkij-törvényért való lobbizás az Egyesült Államokban. Browder egy keddi londoni rádióinterjúban azt mondta, hogy az orosz hatóságok most már őt vádolják az évekkel ezelőtt a börtönben, rejtélyes körülmények között meghalt ügyvédje mérgezéses úton elkövetett meggyilkolásával. Browder és jogvédők szerint viszont Magnyitszkij súlyos korrupció nyomaira bukkant, majd a börtönben megkínozták és ebbe halt bele. Browdert az idén egy az Interpolhoz benyújtott orosz elfogatóparancs alapján egy időre letartóztatta a spanyol rendőrség.

A brit földön élő és az orosz elnök személyes ellenségének számító amerikai üzletember ezek után azt mondta, hogy

Vlagyimir Putyin „eddigi legmerészebb akciójára készül: az Interpol elfoglalására

és arra, hogy csápjait kiterjessze a világ minden szegletére”.

Orosz ügyészek hétfőn „globális csalás” vádját fogalmazták meg ellene és azt mondták: bármely országban letartóztathatják. Amerikai szenátorok szerint pedig

Prokopcsuk vezérőrnagy megválasztása olyan lenne, mintha „rókát engednének be a tyúkólba”.

Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzéki szintén bírálta a lehetőséget, hogy honfitársa kerüljön a nemzetközi rendőri szervezet élére, megemlítve, hogy ő és követői sok jogsértést szenvedtek el, melyekhez az Interpolt is felhasználták eszközként. Mások viszont azt hangsúlyozzák: az Interpol elnökének korlátozott a jogköre, a valódi hatalom a 192 tagú közgyűlésé.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×