INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

vlagyimir putyin

interpol

alekszandr prokopcsuk

Putyin csápja kerülhet az Interpol élére

"Putyin csápja" kerülhet az Interpol élére

Orosz vezetője lehet szerdától az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnek. Egyes kommentátorok "Putyin orosz elnök mesteri húzásának" nevezik a lépést.

Csütörtökön már Alekszandr Prokopcsuk volt orosz belügyminisztériumi vezető és az Interpol egyik európai alelnöke ülhet a nemzetközi rendőri szervezet elnöki székében. Brit sajtójelentések szerint ő a legesélyesebb, hogy az Interpol Dubajban tartott közgyűlésén elnyerje a posztot.

A hely azután üresedett meg, hogy Kínában letartóztatták az Interpol egykori főnökét. Meng Hongvej hollétéről azóta sem tudni, bár Peking megerősítette, hogy korrupciós vádat emeltek ellene. Ideiglenes elnökként egy dél-koreai illetékes, Kim Dzsong Jang töltötte be a tisztet, aki az egyik jelölt, míg a másik a volt orosz belügyi vezető. A brit sajtó szerint

a tagállamok között olyan mértékű Prokopcsuk támogatottsága, hogy borítékolható a megválasztása.

Nyugati körökben felháborodást váltott ki a lehetőség,

a Forbes magazin például „Oroszország fő jogsértője” megválasztásáról ír,

ami „alapvető kérdéseket vet fel”. A magazin szerint senki sem felelős olyan mértékben az Interpol rendszerével való visszaélésekért, mint Alekszander Prokopcsuk.

Sokan attól tartanak, hogy

a Kreml ezek után ellenfelei üldözésére használhatja fel az Interpol nemzetközi elfogatóparancsait.

A visszaélések egyik példájaként az üzleti magazin a Kreml ősellenségévé vált William Browder üzletember „zaklatását” nevezi. Az ő nevéhez fűződik a Moszkvát büntető Magnyitszkij-törvényért való lobbizás az Egyesült Államokban. Browder egy keddi londoni rádióinterjúban azt mondta, hogy az orosz hatóságok most már őt vádolják az évekkel ezelőtt a börtönben, rejtélyes körülmények között meghalt ügyvédje mérgezéses úton elkövetett meggyilkolásával. Browder és jogvédők szerint viszont Magnyitszkij súlyos korrupció nyomaira bukkant, majd a börtönben megkínozták és ebbe halt bele. Browdert az idén egy az Interpolhoz benyújtott orosz elfogatóparancs alapján egy időre letartóztatta a spanyol rendőrség.

A brit földön élő és az orosz elnök személyes ellenségének számító amerikai üzletember ezek után azt mondta, hogy

Vlagyimir Putyin „eddigi legmerészebb akciójára készül: az Interpol elfoglalására

és arra, hogy csápjait kiterjessze a világ minden szegletére”.

Orosz ügyészek hétfőn „globális csalás” vádját fogalmazták meg ellene és azt mondták: bármely országban letartóztathatják. Amerikai szenátorok szerint pedig

Prokopcsuk vezérőrnagy megválasztása olyan lenne, mintha „rókát engednének be a tyúkólba”.

Alekszej Navalnij vezető orosz ellenzéki szintén bírálta a lehetőséget, hogy honfitársa kerüljön a nemzetközi rendőri szervezet élére, megemlítve, hogy ő és követői sok jogsértést szenvedtek el, melyekhez az Interpolt is felhasználták eszközként. Mások viszont azt hangsúlyozzák: az Interpol elnökének korlátozott a jogköre, a valódi hatalom a 192 tagú közgyűlésé.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018