eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk

Nagyobb szolidaritást szorgalmazva érkezik az euróövezet reformterve

A francia és a német pénzügyminiszter ma Brüsszelben ismerteti közös javaslatát a valutaegységet alkotó európai országok költségvetésének tervezetére.

Tegnap Berlinben a francia államelnök és a német kancellár még egyszer egyeztette a javaslat részleteit, amelynek célja a nemzetközi kereskedelem akadozásából származó veszélyek megelőzése, valamint az euróövezet valamelyik tagállamában fellépő esetleges pénzügyi válság kiegyensúlyozása.

Emmanuel Macron és Angela Merkel tanácskozására azt követően került sor, hogy a francia államfő beszédet mondott a berlini parlamentben.

Emmanuel Macron személyében először vett részt francia elnök Németország gyásznapjának állami megemlékezésén. A két világháború halottai, a diktatúrák valamint a terrorizmus áldozatai előtt fejet hajtó gyászünnepségre a berlini törvényhozásban került sor. A szónok Emmanuel Macron volt, aki köszönetet mondott azért, hogy a két nép közötti megbékélést a német képviselőházba történt meghívásával is tovább szolgálták. Rámutatott:

Franciaországnak és Németországnak új fejezetet kell nyitnia Európa történetében, mert jelenlegi állapotában az Európai Unió aligha tud megbirkózni az előtte álló kihívásokkal.

Ehhez bátorság kell, amellyel azonban tartozunk azoknak, akik az elmúlt hét évtizedben Európa békés felépítésén fáradoztak – jelentette ki a francia államfő.

Beszéde után tanácskozásra ült össze a kancellárral. Ezen szó volt a NATO-val együttműködő közös európai hadsereg létrehozásáról, továbbá a valutaegységet alkotó uniós országok költségvetéséről és az adóharmonizációról.

Emmanuel Macron és Angela Merkel végső simításokat végzett azon a javaslaton is, amelyet ma terjeszt a francia és a német pénzügyminiszter a valutaegységbe tömörült országok pénzügyminisztereinek brüsszeli értekezlete elé. A római kormány költségvetés-tervezetét az Európai Unió brüsszeli központjában veszélyesnek minősítették –

az így kialakult feszültség is további indokot szolgáltat a még 2010-ben kidolgozott Európai Stabilitási Mechanizmus kiszélesítésére egy valutaalappá,

amelyet Berlinben és Párizsban egybehangzóan szorgalmaznak.

Bruno Le Maire francia és Olaf Scholz német pénzügyminiszter ma Brüsszelben olyan reformtervet terjeszt elő, amelynek célja az euróövezet pénzügyi stabilitásának erősítése a tagállamok közti szolidaritás elmélyítése révén, de nem tartalmazza a valutaegységet alkotó országok államadósságainak közös vállalását.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×