eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kirchdorf am Inn, 2018. július 18.Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök felkeres egy ellenörző állomást a német-osztrák határ bajor oldalán, Kirchdorf am Innben 2018. július 18-án. A bajor határrendőrséget 2018-ban állították fel, hogy a német szövetségi rendőrséggel karöltve bűnözőket keressen a tartomány határtérségében. (MTI/EPA/Andreas Schaad)
Nyitókép: MTI/EPA/Andreas Schaad

A Keresztényszociális Unió élén is váltás jöhet Németországban?

Három héttel a bajorországi parlamenti választás után hétfőn tartja alakuló ülését az új törvényhozás és holnap ismét a tartomány miniszterelnökévé választja Markus Södert, miután október 14-én az ő pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) kapta a legtöbb szavazatot és így az alkotmány értelmében a jogot az új kormány megalakítására.

A Keresztényszociális Unió eddig egyedül vezette Bajorország ügyeit, azonban három héttel ezelőtt a 205 tagú parlamentben csak 85 mandátumot tudott megszerezni, így koalíciós partner bevonására kényszerült. Erre Markus Söder számára a 27 mandátummal rendelkező Szabad Választók Pártja tűnt a legalkalmasabbnak.

A két konzervatív párt között szinte zökkenőmentesen folyt a tárgyalás, így Markus Söder új kormánya már most kedden megkezdheti munkáját.

Az 1978-ban alapított Szabad Választók Pártja a közvetlen demokrácia megvalósítását írta zászlajára, ezen belül fellép a családok, valamint a környezet fokozottabb védelmében, ideértve a belső biztonság erősítését is, elveti az egészségügyi ellátás privatizálását, az óvodáktól az egyetemi oktatásig jobb támogatást ígér a hátrányos helyzetűek számára. Továbbá mindenkinek hozzáférhetővé akarja tenni az internetet, valamint állami beruházásokkal akarja fejleszteni a vidék gazdaságát.

Mivel ez a pártprogram nem áll ellentétben a Keresztényszociális Unió, a CSU terveivel, így Markus Söder kormányalakításra feljogosított eddig miniszterelnök már a választás napján a Szabad Választók Pártja mellett tette le a garast. A jelek szerint nem is csalódott, mert a párt élén álló Hubert Aiwangerrel hamarosan dűlőre jutott három minisztérium, így a művelődési, a környezetvédelmi valamint a gazdasági tárca átadása ellenében.

Hubert Aiwanger elérte azt is, hogy több évre felfüggesztik a müncheni nemzetközi repülőtér további kiépítését, a gyermekek után járó segély összegét pedig felemelik. Ennek ellenében a koalíciós partner továbbra is támogatja a Keresztényszociális Unió eddigi irányvonalát, amely – kiváltképpen a menekültkérdés megítélésében – alaposan eltér a berlini nagykoalíció irányvonalától.

Markus Söder régi és egyben új miniszterelnök azonban utalt arra is, hogy pártja népszerűségének erősítése érdekében helyesnek tartaná, ha ismét egyazon személy vezetné mind a bajor kormányt, mind pedig a Kersztényszociális Uniót, amelynek élén még Horst Seehofer belügyminiszter áll. A kijelentésből elemzők arra következtetnek, hogy küszöbön áll a személycsere a Keresztényszociális Unió, a CSU élén.

Új személy várható a berlini kormányban szintén résztvevő Kereszténydemokrata Unió, a CDU élén is, miután Angela Merkel kancellár nemrég bejelentette, hogy a decemberi pártkongresszuson nem fog pályázni az elnöki tisztségre. A Bild am Sonntag cimü újság felmérése szerint a németek 38 százaléka, a kereszténypárti választóknak pedig közel fele, szívesen látná a konzervatív beállítottságú Friedrich Merzet, a Kereszténydemokrata Unió, a CDU, élén. Merz a kereszténypártok parlamenti frakcióvezetője volt, de tisztségét közel egy évtizeddel ezelőtt kénytelen volt átadni Angela Merkelnek, így jól értesült források szerint fenntartással viszonyulnak egymás iránt.

A második helyen Annegret Kramp-Karrenbauer főtitkár áll, akit a távozó pártelnök, Angela Merkel szövetségeseként tartanak számon, míg a harmadik helyre a kancellár menekültpolitikáját ellenző Jens Spahn egészségügyi miniszter került. A Kereszténydemokrata Unió új elnökét a párt december 7-én kezdődő hamburgi kongresszusán a jelen lévő 1001 küldött titkos szavazással választja meg. A jelöltek számára a következő hetekben regionális konferenciákon és párton belüli szervezetek tanácskozásain nyílik lehetőség programjukat bemutatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×