eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Wikipedia

Egér tette használhatatlanná a német kormánygépet

Hetekre Indonéziában ragadt a német kormány repülőgépe, mert amíg a pénzügy miniszter és küldöttsége a Nemzetközi Valutaalap éves konferenciáján vett részt Balin, a repülőtéren álló gépet a rágcsálók működésképtelenné tették.

Németországban a légierő gondoskodik az államfő, a kancellár, valamint a kormánytagok, de még az alkotmánybíróság elnökének szállításáról is hivatalos útjaikon. A hadsereg és ezen belül a légierő is az elmúlt évtizedek takarékossági intézkedései miatt súlyos anyagi problémákkal küzd, ami érezteti hatását az úgynevezett kormánygépek karbantartása terén is. Néhány héttel ezelőtt Ursula von der Leyen védelmi miniszter csak többnapos késéssel tudott egy külföldi látogatásról hazatérni, mert repülőgépe javításra szorult. A napokban pedig Olaf Scholz pénzügyminiszter rekedt Bali szigetén, mert az őt szállító kormánygépen elszaporodtak a rágcsálók.

A Konrad Adenauer kancellárról elnevezett kormánygép szállította a pénzügyminisztert, valamint népes küldöttségét és az őket kísérő újságírókat a Nemzetközi Valutaalap csúcsértekezletére Bali szigetére. Az indonéz kormány indítványára az esetleges újabb földrengés, illetve cunami veszélye miatt a német kormánygép végül egy Balihoz közel eső sziget katonai repülőterén landolt, és a küldöttséget helikopteren szállították a valutaalap konferenciájának színhelyére.

A tanácskozások után azonban a repülő személyzetének feltűnt, hogy

rágcsálók szaladgálnak az üres kormánygép fedélzetén,

de miután a váratlan látogatók nyomába szegődtek, az állatok eltűntek az utastér burkolata mögött, így azt sem lehetett pontosan megállapítani, hogy egerek vagy patkányok a Konrad Adenauer potyautasai. Ezzel egyidőben kiderült az is, hogy igencsak "éhesek" lehettek, mert elrágtak számos vezetéket is, így a kormánygép gyakorlatilag használhatatlanná vált, és

a német légierő helyszínre küldött szerelőinek véleménye szerint akár hetekig is eltarthat, amíg ismét üzembe tudják helyezni.

Olaf Scholzot a probléma nem foglalkoztatta, és azonnal intézkedett: belső munkatársaival együtt Bali szigetén, a denpasari repülőtéren felszállt a Lufthansa Frankfurtba tartó járatára, amelynek első osztályán csaknem annyi kényelem várta, mint a Konrad Adenauer fedélzetén. Hátrahagyott kísérőinek és az újságíróknak pedig maguknak kellett gondoskodniuk visszatérésükről Németországba.

A Bali szigetén tartott konferenciáról szóló tudósításaikban az újságírók azonban kitértek arra is, hogy a szociáldemokrata Olaf Scholz pénzügyminiszterrel ellentétben, a néhány éve szintén Ázsiában, hasonló helyzetbe kényszerülő Angela Merkel kancellár nem fogadta el a kizárólag számára felajánlott helikoptert, hanem kijelentette: együtt érkeztünk, együtt is fogunk hazatérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×