eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Braidwood, 2018. augusztus 10.Kiapadt itató fenekét nézi Ian Cargill ausztrál állattartó gazda Billaglen nevű farmjának kiszáradt legelőjén az új-dél-walesi Braidwood közelében 2018. augusztus 9-én. A helyi kormányzat augusztus 8-án szárazság sújtotta térségnek nyilvánította Ausztrália legnépesebb szövetségi állama, Új-Dél-Wales egész területét. Bár Ausztráliában jelenleg tél van, a kontinens komoly szárazsággal küzd, mert 1902 óta nem esett olyan kevés eső az őszi hónapokban, mint idén. Az itatók kiszáradása miatt a legtöbb gazdának az állatok ivóvizéről is gondoskodnia kell. Egy birka naponta 5-10 liter vizet iszik, a szarvasmarha azonban ennek a tízszeresét is megihatja. A hatóságok szerint a csapadékhiány miatt válságba kerülhet az ország gazdaságának alapját jelentő állattartás. A szélsőséges időjárást a vadállatok is megsínylik; a vadon élő kenguruk beszöknek a farmokra, hogy szomjukat a pásztorkutyáknak kihelyezett vízzel oltsák. (MTI/EPA/Lukas Coch)
Nyitókép: MTI/EPA/Lukas Coch

Mesterséges aszály indíthat be migrációt Irakból

Törökország hajlandó több vizet átengedni Irakba. Ankara ezt azután közölte, hogy a szomszédját sújtó aszályt tetézve Irán visszafogta a vízszolgáltatást, ami különösen Irak déli részét fenyegeti. A súlyos helyzet nemcsak külpolitikai feszültséget, de tömegek elvándorlását is okozhatja.

Ugyan Törökország is azok között van, akiknek komoly vitája van Irakkal a víz kérdésében, végül mégis geszust tett szomszédjának. A lépésben geopolitikai helyezkedés érzékelhető.

Azt, hogy a szárazság által sújtott Irak több vizet kap Ankarától, annak nyomán jelentették be, hogy a szintén szomszédos Irán úgy döntött:

jelentős mennyiségű víztől fosztja meg Irakot.

"A legfelsőbb vezető parancsára 7 milliárd köbméter víz átengedését állítjuk le Irak nyugati és északi határaihoz, miközben 8 milliárd dollárt kap az energia- és mezőgazdasági minisztérium a vízmozgás menedzselésére" - közölte az iráni agrártárca főnöke, Ali Murad Akbari. Mindez komoly csapás az iraki gazdáknak és a közös, sííta vallás ellenére tovább mélyíti a két szomszéd közötti feszültséget. A nyár folyamán már véres, Irán-ellenes tüntetések zajlottak a dél-iraki Bászrában, ahol a szennyezett víz miatt többezren betegedtek meg.

Az iraki vízellátás az utóbbi hónapokban egyre jobban megszenvedte, hogy

a Tigris folyón, török és iráni területen található gátak visszafogják a vizet.

Az iraki parlament elnökének végül szerdán sikerült megállapodnia Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy Ankara felfuttatja a vízexportot azért, hogy egész Irak és különösen az aszály sújtotta Bászra számára biztosítsák az ellátást.

Az alku érdekében Mohamed al-Halbúszi Törökországba utazott, hogy ott talákozzon Erdogannal.

Ankara az idén nyáron kezdte feltölteni az 1950-es évek óta tervezett és ellentmondásos Ilisu-gát víztározóját, aminek nyomán drámai módon visszaesett a vízszint a Tigris folyóban. A közösségi médiát bejárták azok a képek, hogy

Irakban emberek gyalogolnak át a folyón,

amire még soha nem volt példa.

Közben az irániak azzal indokolták a víz elterelését, hogy az három nagyszabású hazai mezőgazdasági projekthez szükséges.

"A vízhiány az országra leselkedő egyik legnagyobb fenyegetés"

- mondta az iráni agrárminiszter.

Bár az iráni nagykövet helyettese Bagdadban tagadta, hogy egyoldalúan ilyen lépést tehetnének, az észak-iraki kurd régió hatóságai már a nyár elején közölték: eltűnt a víz néhány kisebb, a határon áthaladó folyóból azután, hogy az irániak három nagy gátat helyeztek üzembe a Kark és Karún folyókon.

Irak kiszolgáltatott, mivel felszíni vízeinek kétharmada esetében a források más ország területén találhatók. A vízhiány fokozza a munkanélküliség és a közszolgáltatások hiánya miatt kirobbant tömeges tiltakozást.

A gazdáknak például megtiltották a rizstermesztést,

ami földjeik elhagyására kényszeríti őket.

A sors keserű fintora, hogy a világ egyik első, öntözéses gazdálkodásra épülő civilizációja a Tirgis és az Eufrátesz folyók mentén jött létre a mai Irak területén, és most épp ezt a térséget fosztják meg mások a víztől. A Tigrisen épült masszív gátak nemcsak kulturális tragédiát jelentenek - a Financial TImes cikke szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×