INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

ivóvíz

törökország

irak

irán

migráció

Braidwood, 2018. augusztus 10.Kiapadt itató fenekét nézi Ian Cargill ausztrál állattartó gazda Billaglen nevű farmjának kiszáradt legelőjén az új-dél-walesi Braidwood közelében 2018. augusztus 9-én. A helyi kormányzat augusztus 8-án szárazság sújtotta térségnek nyilvánította Ausztrália legnépesebb szövetségi állama, Új-Dél-Wales egész területét. Bár Ausztráliában jelenleg tél van, a kontinens komoly szárazsággal küzd, mert 1902 óta nem esett olyan kevés eső az őszi hónapokban, mint idén. Az itatók kiszáradása miatt a legtöbb gazdának az állatok ivóvizéről is gondoskodnia kell. Egy birka naponta 5-10 liter vizet iszik, a szarvasmarha azonban ennek a tízszeresét is megihatja. A hatóságok szerint a csapadékhiány miatt válságba kerülhet az ország gazdaságának alapját jelentő állattartás. A szélsőséges időjárást a vadállatok is megsínylik; a vadon élő kenguruk beszöknek a farmokra, hogy szomjukat a pásztorkutyáknak kihelyezett vízzel oltsák. (MTI/EPA/Lukas Coch)

Mesterséges aszály indíthat be migrációt Irakból

Törökország hajlandó több vizet átengedni Irakba. Ankara ezt azután közölte, hogy a szomszédját sújtó aszályt tetézve Irán visszafogta a vízszolgáltatást, ami különösen Irak déli részét fenyegeti. A súlyos helyzet nemcsak külpolitikai feszültséget, de tömegek elvándorlását is okozhatja.

Ugyan Törökország is azok között van, akiknek komoly vitája van Irakkal a víz kérdésében, végül mégis geszust tett szomszédjának. A lépésben geopolitikai helyezkedés érzékelhető.

Azt, hogy a szárazság által sújtott Irak több vizet kap Ankarától, annak nyomán jelentették be, hogy a szintén szomszédos Irán úgy döntött:

jelentős mennyiségű víztől fosztja meg Irakot.

"A legfelsőbb vezető parancsára 7 milliárd köbméter víz átengedését állítjuk le Irak nyugati és északi határaihoz, miközben 8 milliárd dollárt kap az energia- és mezőgazdasági minisztérium a vízmozgás menedzselésére" - közölte az iráni agrártárca főnöke, Ali Murad Akbari. Mindez komoly csapás az iraki gazdáknak és a közös, sííta vallás ellenére tovább mélyíti a két szomszéd közötti feszültséget. A nyár folyamán már véres, Irán-ellenes tüntetések zajlottak a dél-iraki Bászrában, ahol a szennyezett víz miatt többezren betegedtek meg.

Az iraki vízellátás az utóbbi hónapokban egyre jobban megszenvedte, hogy

a Tigris folyón, török és iráni területen található gátak visszafogják a vizet.

Az iraki parlament elnökének végül szerdán sikerült megállapodnia Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy Ankara felfuttatja a vízexportot azért, hogy egész Irak és különösen az aszály sújtotta Bászra számára biztosítsák az ellátást.

Az alku érdekében Mohamed al-Halbúszi Törökországba utazott, hogy ott talákozzon Erdogannal.

Ankara az idén nyáron kezdte feltölteni az 1950-es évek óta tervezett és ellentmondásos Ilisu-gát víztározóját, aminek nyomán drámai módon visszaesett a vízszint a Tigris folyóban. A közösségi médiát bejárták azok a képek, hogy

Irakban emberek gyalogolnak át a folyón,

amire még soha nem volt példa.

Közben az irániak azzal indokolták a víz elterelését, hogy az három nagyszabású hazai mezőgazdasági projekthez szükséges.

"A vízhiány az országra leselkedő egyik legnagyobb fenyegetés"

- mondta az iráni agrárminiszter.

Bár az iráni nagykövet helyettese Bagdadban tagadta, hogy egyoldalúan ilyen lépést tehetnének, az észak-iraki kurd régió hatóságai már a nyár elején közölték: eltűnt a víz néhány kisebb, a határon áthaladó folyóból azután, hogy az irániak három nagy gátat helyeztek üzembe a Kark és Karún folyókon.

Irak kiszolgáltatott, mivel felszíni vízeinek kétharmada esetében a források más ország területén találhatók. A vízhiány fokozza a munkanélküliség és a közszolgáltatások hiánya miatt kirobbant tömeges tiltakozást.

A gazdáknak például megtiltották a rizstermesztést,

ami földjeik elhagyására kényszeríti őket.

A sors keserű fintora, hogy a világ egyik első, öntözéses gazdálkodásra épülő civilizációja a Tirgis és az Eufrátesz folyók mentén jött létre a mai Irak területén, és most épp ezt a térséget fosztják meg mások a víztől. A Tigrisen épült masszív gátak nemcsak kulturális tragédiát jelentenek - a Financial TImes cikke szerint.

Nyitókép: MTI/EPA/Lukas Coch

Kapcsolódó hang

181012 KUL1 1030 Mesterséges aszály indíthat be migrációt Irakból Szvetnik
 


A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018