eur:
392.86
usd:
368.16
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Palu, 2018. október 1.Mentőalakulatok tagjai túlélők után kutatnak a Roa Roa szálloda romjai között az indonéziai Celebeszen (Sulawesi) fekvő Paluban 2018. október 1-jén. A három nappal korábban történt 7,7-es erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak a legfrissebb összesítések szerint legkevesebb 830 halottja és több száz sérültje van. (MTI/EPA/Mast Irham)
Nyitókép: MTI/EPA/Mast Irham

Ezrek halálát okozhatta a cunami-előrejelző rendszer hibája

Tömegsírokba temetik a halottakat az indonéz Sulawesi sziget két, cunami-sújtotta városában. A szökőár áldozatainak száma az éjjel 1000 körül járt, de a hatóságok szerint több ezer ember veszhetett oda, muitán a cunami-előrejelző rendszer csődöt mondott.

Súlyos katasztrófa alakult ki az Indonéziai központi részén található Sulawesi szigetén, ahol Palu és Donggala városokban hatalmas pusztítást végzett a pénteki földrengést követő szökőár.

A háromelemű cunami-előrejelző rendszer legtöbb tengeri bólyája csak kisebb hullámokról szóló jeleket továbbított a figyelmeztetést továbbküldő műholdaknak, így autósok és motorosok közlekedtek a partmenti utakon, amikor már látni lehetett a közeledő, helyenként hatméteres hullámokat, amelyek egész házakat vettek a hátukra.

A cunami vasbeton épületeket is romhalmazzá változtatott Palu és Donggala városokban.

Paluban az utcákon hevertek az áldozatokat rejtő sárga és kék zsákok. A városban az indonéz katasztrófavédelem 300 áldozat tömegsírba történő eltemetését rendelte el, hogy megakadályozzák a járványok elterjedését.

A még a temetések előtt érkezett családtagok kétségbeesetten keresték a tűző napon heverő hullazsákok között szeretteiket.

Tudósítások szerint a katasztrófa-elhárítóknak nincsenek meg a szükséges nehézgépeik, hogy biztonságosan elmozgassák a nehéz vasbeton törmeléket, amely alatt további áldozatok és túlélők lehetnek.

Paluban például az összeomolott Roa-Roa Hotel vendégei után kutatnak. Egy 25 éves nőt életben találtak. Máshol egy 15 éves lányt próbáltak kihúzni a romok alól.

Hétfő reggel a halottak hivatalos listája 832 embert számlált, de a hatóságok és mentőegységek szerint ez a szám több ezerre emelkedik majd. Több száz holttestet találtak strandokon és félő, hogy sokakat a tengerbe sodort az ár.

Számos túlélő már három éjszakát töltött szabadban és állt sorba üzemanyagért és élelmiszerért. Egyes esetekben az éhező lakosok fosztogatni kezdték a boltokat, miközben a rendőrök nem avatkoztak be.

A másik katasztrófa által sújott körzetbe, Donggala városba hétfő reggelig nem jutottak be a mentőalakulatok. Ezt a 300 ezer fős várost telibe találta a cunami.

Jusuf Kalla indonéz alelnök szerint a sziget északi részén a halottak száma több ezerre ugorhat, mert sok régiót még nem tudtak elérni.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×