eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk
Salzburg, 2018. szeptember 20.Andrej Babis cseh miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának második napi ülése előtt 2018. szeptember 20-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Andrej Babis csalódott a salzburgi tárgyalások első napja után

Andrej Babis nem teljesen elégedett a nem hivatalos EU-csúcson elhangzottakkal. A cseh kormányfő úgy véli, számos európai vezető továbbra is ragaszkodik a bejövő migránsok szétosztásának stratégiájához. A Cseh Köztársaság azonban támogatja az afrikai országok vezetőivel való csúcstalálkozó megszervezésének és pénzügyi támogatásának ötletét.

„Az illegális bevándorlók érkezéséről és a migránsokat szállító hajók átirányításáról tárgyaltunk, amely újabb meghívóval ér fel az embercsempészek számára, ezért csalódott vagyok” – így foglalta össze a Salzburgban folyó egyeztetések első napját a cseh miniszterelnök. Andrej Babis úgy véli, Görögországnak, Olaszországnak, Spanyolországnak és Máltának olyan, világos stratégia mellett kell haladnia, amely a migráció megállításáról szól.

A kormányfő ugyanakkor üdvösnek tartja az észak-afrikai országok vezetőivel tartott találkozó gondolatát. Hangsúlyozta, hogy ezeknek az államoknak a támogatása vezethet eredményre. Külön figyelmet fordított Egyiptomra, amely szerinte nagyon jó munkát végez az illegális migráció visszaszorításában, és rászolgál a dicséretre.

Fegyverkezési költségek

Babis tetszését az uniós költségvetés tervezete sem nyerte el. A fegyverkezésre szánt kiadások növelését feleslegesnek tartja, mivel – mint mondta – az egyes államok egyébként is hozzájárulnak a NATO büdzséjéhez. Úgy véli, ezt a pénzt az észak-afrikai országokkal való megegyezésre kellene fordítani.

Létszám- és együttműködési kérdések a Frontexnél

A Frontex működésével kapcsolatban szintén kritikusan fogalmazott. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség munkáját ugyan nem vonta kétségbe, de szeretné, ha világossá válna, mi lesz az új alkalmazottak feladata és hol lesznek bevethetők. „Miből gondolják, hogy tízezer emberre van szükség? Milyen felmérés eredménye alapján? Ha jól tudom, most háromezer embere van a Frontexnek. Hová menjenek az új alkalmazottak?” – tette fel a kérdéseket a cseh miniszterelnök.

Az ügynökség emberállományának felduzzasztására Peter Pellegrini szlovák kormányfő is rábólintott. Hangsúlyozta azonban, hogy a Frontex emberei nem helyettesíthetik az egyes tagállamok határvédelmi egységeit, csupán kiegészíthetik azok munkáját.

Pellegrini korábban reagált Marjan Sarec szlovén kormányfő kijelentéseire is, aki a sajtóban megjelent információk szerint bírálja a V4-ek migrációs politikáját. A szlovák kormányfő szerint az újonnan megválasztott miniszterelnök elhamarkodott nyilatkozatot tett, amellyel csupán a nemzetközi porondon akart láthatóvá válni. „Minden miniszterelnök arról beszéljen, mit akar tenni a saját országában, és tartózkodjon más ország megítélésétől, mert azt nem illik“ – jegyzete meg Peter Pellegrini.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×