INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 21. szerda
Hajna, Sámuel

ausztria

munkaerőhiány

menedékkérő

Leibnitz, 2018. január 5. Heinz-Christian Strache alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke az új osztrák kormány első ülése utáni sajtóértekezleten a stájerországi Leibnitz Seggau-kastélyában 2018. január 5-én. (MTI/EPA/Florian Wieser)

Vita Ausztriában a menekültek ingyenes oktatásáról

Ausztriában a 25 évnél fiatalabb menedékkérők olyan szakmákban szerezhetnek képesítést, melyekből munkaerőhiány van. Ugyan 2012 óta érvényben van ez a rendelet, a jelenlegi kormány megszüntetné. Az ellenzék és a munkáltatók élesen kritizálják a tervet.

A rendelet megszüntetését kezdeményezők egyike az Osztrák Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache, aki úgy véli, akinek nincs joga a letelepedéshez, annak ne legyen joga a művelődésre sem. Ausztriában sok olyan fiatal van, aki szívesen kitanulna egy szakmát, és sok olyan menedékkérő is van, aki már megkapta a letelepedési engedélyt, de nincs munkája vagy szakmája. Az osztrák gazdasági kamara azonban ezzel nem ért egyet, sőt, azt állítja, hogy ezzel az osztrák kormány megrövidíti az ország gazdaságát, hiszen több a szakmunkásképzők szabad kapacitása, mint az ott tanuló diákok száma.

Az osztrák liberálisok szerint ez a javaslat nem reális. A párt képviselője, Sepp Schellhorn az osztrák rádiónak elmondta, ha a kormány komolyan gondolja a javaslatot, akkor nincs szíve sem és esze sem. „Munkaerőhiánnyal küzdünk. A legutóbbi adatok szerint májusban mintegy 18 ezer szabad férőhely volt az iskolákban, de csak 9200 diák jelentkezett a meghirdetett szakokra. Azt kellene elérni, hogy a továbbtanulás lehetősége mindkét fél számára kedvező legyen.

Szükségünk van a szakmunkások kitanítására, hogy a jövőben legyen elég szakemberünk az egyes szakmákban”

– fogalmazott a képviselő.

A kormány tervétől nincs elragadtatva sem a szakma, sem a nyilvánosság, ezért „Tanulás a kitoloncolás helyett” néven kezdeményezés alakult. Az osztrák televízió szerint már több mint 700 vállalat és 57 ezer magánszemély írta alá a petíciót a meglévő rendelet megszüntetése ellen. A közelmúltban végzett közvéleménykutatás szerint az osztrák lakosság 79 százaléka a jelenlegi rendszer megtartása mellett áll.

A javaslatot bírálók szerint a legfőbb ideje, hogy Sebastian Kurz kancellár is kifejtse véleményét a kérdéssel kapcsolatban. Sepp Schellhorn szerint 2012-ben államtitkárként éppen Kurz írta alá a rendeletet, melyet a mostani kormány szeretne megszüntetni.

Nyitókép: Florian Wieser (MTI/EPA)
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018